Kinijoje nesiliauja protestai

2011-06-14, 12:54
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

protestsinChinaNeramumai Kinijoje/journal.ru nuotr.

Kinijoje kilo audringi protestai, kai netoli Honkongo esančiame mieste savaitgalį susirėmė imigrantai darbininkai ir saugumo pajėgos.
Protestai Zengchenge kilo po, anot liudininkų, grubaus saugumo pajėgų elgesio su nėščia gatvės prekiautoja. Vietos valdžios pareigūnai teigia, kad protestuose dalyvavo šimtai žmonių, nors neoficialiai pranešama, kad jų galėjo būti dešimtys tūkstančių, informuoja CNN.

Demonstrantai į vyriausybės pareigūnus svaidė butelius ir plytas bei nužygiavo į vietos policijos nuovadą, kur apgadino keletą mašinų, teigia vietos valdžios pareigūnai. Protestai tęsėsi ir šeštadienį bei sekmadienį.
Anot vietos verslininko, padėtis Zengchenge ir toliau lieka įtempta. Pasak jo, naktį plėšikaujama ir smurtaujama, nesibaiminant saugumo pajėgų.
Riaušės Zengchenge – naujausi neramumai Kinijoje, kurios valdžios neerzina masinių protestų vaizdai iš Artimųjų Rytų ir Šiaurės Afrikos, kur reikalaujama, o kai kuriais atvejais – ir pasiekiama, reformų.
„Dėl Arabų pavasario ir ekonominio nesaugumo, su kuriuo susiduria žmonės Kinijoje, valdžia imasi dar griežtesnių priemonių prieš protestus, net jei jie – vietinės reikšmės“, – teigė Tsinghua universiteto Ekonomikos ir vadybos mokyklos Pekine politikos analitikas Patrickas Chovanecas.
Praėjusią savaitę Lichuane protestai kilo po to, kai kalėjime mirė vietos pareigūnas, kaltintas kyšininkavimu. Vietos valdžios teigimu, Rano Jianxin mirties aplinkybės tiriamos. Anot jų, du vietos pareigūnai nušalinti nuo pareigų, tiriamos jų sąsajos su Rano Jianxin mirtimi. Dar du, susiję su korupcija, sulaikyti.
Vietos gyventojai įsitikę, kad Ranas Jianxin nužudytas dėl to, kad nebendradarbiavo su kitais korumpuotais pareigūnais.
Praėjusią savaitę dideli protestai tęsėsi ir Vidinėje Mongolijoje, kai tūkstančiai etninių mongolų į gatves išėjo po vieno mongolo mirties, kurį mirtinai sužalojo etninio hanio vairuojamas sunkvežimis.
Pirmadienį prie Pekino geležinkelio ministerijos į protestą susirinko karo veteranai, tvirtinantys, kad jie negavo žadėto darbo. Ministerijos pareigūnai situacijos nekomentavo.

www.lrt.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24