Per dešimtmetį muitininkai likvidavo rūkalų, degtinės ir butinės chemijos fabrikėlius

2016-05-26, 08:35
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Per dešimtmetį muitininkai likvidavo rūkalų, degtinės ir butinės chemijos fabrikėlius © BFL (Andriaus Ufarto nuotr.)

Per dešimtmetį, nuo 2005 metų, muitinės pareigūnai konfiskavo daugiau nei 100 tonų spirito, tiek pat tonų tabako žaliavos, iš kurios buvo galima pagaminti milijonus nelegalių cigarečių. Jie taip pat likvidavo dešimtis pogrindinių fabrikėlių, kuriuose antisanitarinėmis sąlygomis buvo gaminamos cigarečių klastotės, pilstukas ir buitinė chemija.

Šią savaitę vykstant akcijai Šioje šalyje nėra vietos šešėliui", muitininkai primena pareigūnų aptiktų ir likviduotų įdomiausių šešėlinių fabrikėlių istoriją.

2005 metų pradžioje Vilkaviškio rajone, apleistose fermose, muitinės pareigūnai aptiko pogrindinį falsifikuotos degtinės gamybos fabriką. Jame buvo įrengti spirito filtravimo įrenginiai, dėžėse gulėjo degtinės išpilstymui paruošti buteliai. Šis nelegalus fabrikas buvo pirmasis, kurio veiklą nutraukė muitinės pareigūnai. Atlikdami tyrimą, muitinės kriminalistai išaiškino grupuotę, kuri kontrabandiniu spiritu aprūpino ne tik Vilkaviškio, bet ir kitus Lietuvos regionus.

Tų pačių metų gruodį muitinės pareigūnai nelegalų cigarečių Prima" gamybos fabriką aptiko Šakių rajone. Fermoje rasta visiškai sukomplektuota cigarečių gamybos linija, kuria gaminti cigarečių Prima" be filtro falsifikatai.

2006 metų balandį muitinės pareigūnai šešėlinį tabako gaminių fabriką likvidavo Vilkaviškio apylinkėse. Nelegalus fabrikas ruošė smulkintą tabaką suktinėms, kurias populiaru rūkyti Vakarų Europoje. Pastate muitinės pareigūnai aptiko įrangą tabakui smulkinti, tris su puse tonos jau paruoštos produkcijos ir apie dvi tonas tabako lapų.

Alytaus rajone 2008 metais muitinės pareigūnai surado nelegalų alkoholio gamybos fabrikėlį. Pilstuko gamintojai iš Lenkijos į Lietuvą įveždavo įvairių skysčių, kurių sudėtyje buvo didelė etilo alkoholio koncentracija. Nors Lenkijoje pagamintas spiritas buvo skirtas techninėms reikmėms, šešėliniai verslininkai nesunkiai buitinėmis sąlygomis jį pritaikydavo" pilstuko gamybai. Alytaus rajone aptiktame alkoholio fabrikėlyje muitininkai atrado 3000 litrų lenkiško spirito, taip pat įrangą bei įvarius priedus nelegalaus alkoholio gamybai - siurblius, aktyvintos anglies maišus ir įvairių chemikalų, kuriuos paskui vartojo pilstuko mėgėjai.

2009 metų rudenį dar vieną pilstuko" gamybos fabriką muitininkai likvidavo Vilniaus rajone. Tuomet buvo sulaikyta apie 60 tūkst. eurų vertės pilstuko", gaminto iš vokiško langų ploviklio.

2010 metais muitinės pareigūnai Vilniuje likvidavo nelegalų cigarečių gamybos fabriką. Jame aptiktos beveik 9 tonos smulkinto tabako - iš tokio kiekio tabako buvo galima pagaminti apie 9 mln. vienetų cigarečių. Ten pat rasta padirbtų Rusijos banderolių, 22 tūkst. pakelių ką tik pagamintų ir supakuotų cigarečių West" falsifikatų ir apie 145 tūkst. vienetų dar nespėtų supakuoti to paties pavadinimo cigarečių West" ir Jin Ling".

2011 metų Muitinės kriminalinės tarnybos bendros operacijos su Lenkijos pareigūnais metu Varšuvoje aptiktas didžiausias Europoje nelegalus tabako fabrikas. Klaipėdoje bei Lietuvos ir Lenkijos pasienyje sulaikyta 70 tonų šiam fabrikui skirta tabako siunta.

Nelegalūs tabako fabrikai, kuriuose darbavosi ar juos įkūrė Lietuvos piliečiai, bendradarbiaujant MKT ir užsienio šalių teisėsaugos pareigūnams, taip pat aptikti Didžiojoje Britanijoje ir kitose Vakarų Europos šalyse.

Muitininkai, padedant Vilniaus miesto vyriausiojo policijos komisariato pareigūnams, 2013 metais sostinės pakraštyje, Avižieniuose, likvidavo dar vieną nelegalų tabako fabriką. Pogrindinis fabrikėlis specializavosi" gamindamas Vakarų Europos šalyse populiarų rūkomąjį tabaką suktinėms. Iš viso pareigūnai pastate aptiko apie 1200 kilogramų tabako žaliavos. Taip pat šioje šešėlinėje įmonėje buvo aptiktas didelis kiekis falsifikuotų įvairių šalių cigarečių banderolių, klijų, įvairių chemikalų, aromatų ir kitos įrangos bei cheminių medžiagų, reikalingų tabako produkcijai gaminti.

Pastate rasta ir įrengta cigarečių gamybos linija, bet jos paleisti į darbą šešėliniai vertelgos dar buvo nespėję. Pareigūnai aptiko tik mėginimų ja gaminti cigarečių Prima" falsifikatus.

Ne vieną pogrindinį tabako fabrikėlį regėję pareigūnai šį įsidėmėjo dėl ypač antisanitarinių sąlygų. Ant grindų mėtėsi ne tik tabako žaliava, susimaišiusi su antipelėsiniu preparatu, bet nestigo ir žiurkių išmatų bei ten pat pribarstytų žiurknuodžių.

Kaip pranešė Muitinės departamentas, įvykio vietoje pareigūnai rado balose mirkstančią tabako žaliavą, apibarstytą žiurknuodžiais, šimtus kilogramų klastotos rūkomojo tabako produkcijos, pakuojamos į Golden Virginia" ir Winston" pakuotes, šimtus pakelių kontrabandinių cigarečių Minsk" ir keli pakelius legaliai įsigytų cigarečių su lietuviškomis banderolėmis, nes nelegalaus fabriko darbininkai savo gaminamos produkcijos nedrįso rūkyti.

2015 metų spalį Alytaus rajono Radvilonių kaime muitinės kriminalistai aptiko pilstuko gamybos cechą, kuriame rasta 620 litrų vadinamojo namų gamybos brendžio" - su kolos gėrimu maišyto spirito. Įtariama, kad spiritas buvo išgautas filtruojant nelegaliai įvežtą langų ploviklį.

Panašu, kad pareigūnai laiku užkirto kelią nelaimei - šiame gėrime aptiktas metilo alkoholis net septynis kartus viršijo gyvybei nepavojingą koncentraciją.

Praėjusių metų pabaigoje Muitinės kriminalinės tarnybos ir Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai Šiaulių rajone aptiko nelegalų buitinės chemijos gamybos fabriką. Jame masiškai falsifikuota žinomų pasaulio kompanijų produkcija: „Ariel", Lenor", Vanish", Fairy" ir kt. Fabrike ir sandėliuose rasta beveik 150 tonų žaliavos ar iš jos pagamintų produktų, kurių bendra vertė - apie 300 tūkst. eurų.

bns
Naujienų agentūros BNS informaciją
atgaminti visuomenės informavimo
priemonėse bei interneto tinklalapiuose
be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24