"Telefoniniai" sukčiai nesiliauja - būkite budrūs

2011-07-08, 15:56
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

110022

"Telefoniniai" sukčiai pasinaudoja žmonių patiklumu ir išvilioja vis didesnes pinigų sumas/ primamedia.ru nuotr.

Šių metų liepos 7 dieną į Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Švenčionių rajono policijos komisariatą skambino keletas Švenčionių miesto gyventojų ir pranešė, kad į juos telefonu kreipėsi apgavikas, prisistatydamas šeimos nariu pranešdamas apie neva įvykusią nelaimę. Šį kartą mūsų kraštiečiai buvo budresni, nepatikėjo apgaule ir apie ją pranešė policijai. Tiek švenčioniškių, tiek kitų apskrities gyventojų prašome ir toliau neprarasti būtino apdairumo ir sulaukus sukčių skambučių nedelsiant kreiptis į policiją.

Pateikiame patarimus, kaip apsisaugoti nuo "telefoninių" sukčių. Policijos pareigūnai netikėto telefoninio skambučio apie artimuosius ištikusią bėdą sulaukusiems žmonėms rekomenduoja neskubėti vykdyti skambinančiojo nurodymų ir prašymo pervesti pinigus i nurodytas banko sąskaitas ar perduoti juos atėjusiam žmogui.
Pirmiausia patiems reikėtų paskambinti artimajam ir įsitikinti, ar tikrai jam reikalinga jūsų pagalba. Be to, skambinančiojo reikėtų paprašyti nurodyti to artimo žmogaus vardą, pavardę, tėvo vardą, kitus asmens duomenis.
Tarp daugybės naudojamų mulkinimo scenarijų šiuo metu populiariausia apsimesti įvairių tarnybų darbuotojais, siūlyti labdarą arba vilioti pinigus telefonu, pranešus apie neva į nelaimę patekusį artimą žmogų.
Būkite budrūs ir apdairūs
"Telefoniniai" sukčiai pasinaudoja žmonių patiklumu ir išvilioja vis didesnes pinigų sumas. Pastaruoju metu pastebima, kad aukai sukčiautojai stengiasi nepalikti laiko susivokti ir geriau apgalvoti išgirstą melą. Paskambinęs sukčius siekia kuo ilgiau tęsti telefoninį pokalbį ir užimti aukos dėmesį iki pat to momento, kai nusikaltimo bendrininkai paskambina į patiklaus žmogaus duris. Šitaip sukčiai pratęsia psichologinio spaudimo laiką, detalesniais išgalvotais pasakojimais apie teisėsaugos darbą ir teisinės atsakomybės ypatybes, pasiekia didesnio pasitikėjimo jais. Tuo pačiu sekamos klausytojo nuotaikos ir tiriamos jo reakcijos - vos pajutę, kad apgaudinėjamas žmogus gali įtarti klastą, sukčiai tuojau pat atsisako savo kėslų ir nerizikuoja.
Policija perspėja gyventojus būti itin dėmesingiems, nes pastaruoju metu vėl suaktyvėjo "telefoniniai ir internetiniai sukčiai". Būtina žinoti, kad sukčiai tampa vis atsargesni, gudresni ir nuolat tobulina žmonių apgaudinėjimo taktiką.
Atkreipiame dėmesį, kad policijos pareigūnai neprašys pinigų, o pas gyventoją atvykęs pareigūnas būtinai prisistatys ir pateiks tarnybinį pažymėjimą.
Visais atvejais skambinkite bendruoju pagalbos telefonu 112. Liudmila Černiavskytė
Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato
Švenčionių rajono policijos komisariato
Organizacinės grupės specialistė

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24