Prie Šventosios jūroje ir krante aptikta dešimtys minų

2011-07-07, 16:31
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
ivflna12638Baltijos jūroje ir kranto smėlyje prie Šventosios aptikta dešimtys Antrojo pasaulinio karo minų be sprogdiklių. Šią teritoriją saugo pasieniečiai ir policijos pareigūnai.
Trečiadienį Valstybės sienos apsaugos tarnybos Pakrančių apsaugos rinktinės (PAR) Palangos užkardos budėtojui paskambino sunerimęs Šventosios gyventojas. Žvejys pranešė, kad ties Šventosios uosto šiauriniu molu vandenyje pastebėjo daiktą, panašų į sprogmenį.

Palangos užkardos pareigūnai nedelsiant išvyko į šią vietą ir pradėjo vykdyti teritorijos apsaugą. Pasieniečiai apie pavojingą radinį iškart pranešė Palangos policijai ir kariškiams.

Po pusantros valandos trukusios sprogmenų paieškos, kurią vykdė atvykę Lietuvos kariuomenės J. Vitkaus inžinerinio bataliono karininkai, buvo aptikta dvidešimt viena Antrojo pasaulinio karo vokiška prieštankinė mina. Minos buvo ir vandenyje, 20 – 30 cm gylyje, ir kranto smėlyje. Visos jos išgabentos į Kairių karininį poligoną sunaikinti.

Tęsdami darbus ir tikrindami įtartiną teritoriją, kariškiai ir ketvirtadienį ištraukė dar apie 30 minų be sprogdiklių (vienoje minoje gali būti apie 5 kg trotilo). Manoma, kad dar mažiausiai apie 20 sprogmenų yra likę po vandeniu.

Apsupę teritoriją nuo smalsaujančių poilsiautojų ją ketvirtadienį popiet tebesaugojo PAR Palangos užkardos pasieniečiai bei policijos pareigūnai.

Spėjama, kad nuo karo dešimtis metų gulėjusios minos galėjo „pajudėti“, kai buvo gilinamas Šventosios uostas ir kai šių darbų metu kitos jūros dugno reljefas bei slinko kranto smėlis.


VSAT Pakrančių apsaugos rinktinės inf.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24