Prokurorai: Austrija grubiai pažeidė ES teisės aktus

2011-07-16, 18:30
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

fabb2fc2277835ce408b8c75e82e3cf01512ea14_articleBuvęs „Alfa“ būrio vadas, KGB atsargos pulkininkas M. Golotovas yra įtariamasis 1991 m. sausio 13-osios byloje


Generalinė prokuratūra teigia, kad Austrijos institucijos, paleidusios Michailą Golovatovą, grubiai pažeidė Europos Sąjungos teisės aktus.
Buvęs „Alfa“ būrio vadas, KGB atsargos pulkininkas M. Golotovas yra įtariamasis 1991 m. sausio 13-osios byloje.
Generalinė prokuratūra teigia per labai trumpą laiką pateikusi Austrijai visą reikiamą informaciją, kuri būtina sprendžiant M. Golovatovo perdavimo klausimą Lietuvai. Kaip teigiama prokuratūros pranešime, penktadienį buvo gauta informacija, kad liepos 14 d. Austrijoje, Vienos oro uoste, pagal Lietuvos Generalinės prokuratūros išduotą Europos arešto orderį buvo sulaikytas Rusijos Federacijos pilietis M. Golovatovas.


Generalinė prokuratūra per įmanomai trumpiausią laiką, t. y. liepos 15-ąją, Austrijai perdavė prašomą ir papildomą informaciją – Europos arešto orderio vertimą į vokiečių kalbą, informaciją anglų kalba apie M. Golovatovo inkriminuojamas nusikalstamas veikas ir patvirtinimą, kad pateiks visą reikiamą informaciją, kuri būtina sprendžiant įtariamojo perdavimo klausimą Lietuvai.
Austrijos institucijos, anot prokurorų, taip pat buvo informuotos ir apie tai, kad per įmanomai trumpiausią laiką gaus oficialaus pranešimo apie įtarimą tekstą vokiečių kalba, nors tokios informacijos iš Lietuvos nebuvo prašoma.
Tačiau šeštadienį Generalinė prokuratūra gavo žinių, kad Austrijos policijos nacionalinis Šengeno padalinys pateikė informaciją, jog laikinas sulaikymas M. Golovatovui nebuvo pratęstas siekiant jį perduoti Lietuvai dėl duomenų stokos.
Taip pat nenurodyta, kur šiuo metu yra minimas asmuo. Tai, anot prokuratūros, reiškia, kad įtariamasis buvo sulaikytas mažiau nei parą, nors pagal Austrijos įstatymus laikino sulaikymo terminas yra 48 valandos, o asmeniui išduotas Europos arešto orderis yra pagrindas spręsti klausimą dėl suėmimo atitinkamam asmeniui taikymo.
Oficialaus Austrijos Teisingumo ministerijos pranešimo apie M. Golovatovo sulaikymo ir galimo perdavimo aplinkybes Lietuvos Respublikai pagal Europos arešto orderį Lietuvos generalinė prokuratūra teigia iki šiol negavusi.
Generalinė prokuratūra Austrijos veiksmus vykdant Europos arešto orderį išduoti M. Golovatovą vertina kaip grubų Europos Sąjungos teisės aktų pažeidimą. Prokuratūra apie atitinkamą pažeidimą informavo Lietuvos Užsienio reikalų ministeriją ir paprašė nustatyta tvarka informuoti Austrijos kompetentingus pareigūnus.
Informacija apie Europos Sąjungos teisės aktų pažeidimą artimiausiu metu bus perduota ir Europos Sąjungos teisinio bendradarbiavimo baudžiamosiose bylose institucijai „Eurojustui“ bei Austrijos Teisingumo ministerijai.
Primename, kad Lietuvos užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis pareiškė, jog pirmadienį į ministeriją bus iškviestas Austrijos ambasadorius, kuris bus paprašytas paaiškinti, kodėl M. Golotovas buvo paleistas.

www.lrt.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24