Mobiliojo ryšio operatoriams siūloma patiems blokuoti telefoninių sukčių aparatus

2013-05-16, 10:31
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)

Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos nariai Vitalijus Gailius ir Remigijus Šimašius kreipėsi į visus šalies mobiliojo ryšio operatorius, ragindami imtis aktyvesnių veiksmų blokuojant įtariamų telefoninių sukčių, kurie veikia iš įkalinimo įstaigų, aparatus.

Seimo nariai siūlo, kad, nelaukiant planuojamų permainų ir griežtesnės kontrolės įvedimo šalies kalinimo įstaigose, mobiliojo ryšio operatoriai patys imtųsi iniciatyvos ir užkirstų kelią nusikaltimams, dėl kurių gyventojai 2012 metais prarado apie 3 milijonus litų.

V. Gailiaus ir R. Šimašiaus kreipimesi į mobiliojo ryšio operatorius siūloma įdiegti tokią sistemą, kuri, kilus įtarimams dėl telefono numerio naudojimo tikslų, leistų nedelsiant blokuoti SIM kortelę ir telefoną pagal IMEI kodą, jei kortelė ar telefonas atitinka visus šiuos kriterijus.

Pirma - SIM kortelė yra išankstinio apmokėjimo. Asmenys, vykdantys telefoninius sukčiavimus iš laisvės atėmimo vietų, naudojasi išankstinio apmokėjimo paslauga. Antra - SIM kortelė veikia toje pačioje (tose pačiose) celėje ne trumpiau kaip 7 dienas - telefoniniai sukčiai, esantys kalinimo įstaigose, negali keisti savo buvimo vietos. Trečia - iš SIM kortelės per tam tikrą laikotarpį padaroma daugiau nei 20 skambučių į TEO tinklą. Duomenys rodo, kad nusikaltėliai dažniausiai skambina į stacionarius telefonus.

"Nusikaltėlių iš įkalinimo įstaigų pinigų viliojimo schema yra gerai žinoma, bet dėl įvairių priežasčių jų nusikaltimo įrankiai - mobilieji telefonai - vis dar nėra operatyviai blokuojami. Dėl to gyventojai patiria milijoninę žalą. Mūsų siūlomi žingsniai pasitarnautų gerai mobiliojo ryšio operatorių reputacijai stiprinti, o svarbiausia - sutrukdytų vykdyti nusikaltimus pasinaudojant mobiliaisiais telefonais", - sako V. Gailius.

Policijos duomenys rodo, kad 2012 metais nuo telefoninių sukčių nukentėję gyventojai patyrė apie 3 milijonus litų žalos. Pernai užfiksuota daugiau nei 800 nusikalstamų veikų, kai buvo nustatyta, kad sukčiai skambino iš įkalinimo įstaigų.

"Matome visas galimybes su telefoniniais nusikaltėliais susitvarkyti paprastu ir patikimu būdu. Yra beveik 100 procentų aišku, kad konkrečius kriterijus atitinkantys mobilieji telefonai yra naudojami nusikaltimams daryti, todėl juos operatoriai galėtų atjungti automatiškai", - mano liberalas R. Šimašius.

www.l24.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24