Vilkiškių dvaras atgyja

2015-06-10, 12:37
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Vilkiškių dvaras atgyja © salcininkai.lt

Gražioje Šalčininkų rajono vietoje, Merkio upės slėnyje, netoli garsios Pavlovo respublikos esantis Vilkiškių dvaras atgyja – Šalčininkų rajono savivaldybės pastangomis jam grąžinamas dvaro statusas.

Vilkiškių dvaras – buvusi Dmochovskių nuosavybė, pastatytas 1847 metais. 19 a. pab. dvaras priklausė bajorui Zelionkai, vėliau perėjo rusų generolui Maksimovui.

Tai stačiakampio plano vienaaukštis pastatas, iškilęs ant aukštos akmeninės pamūrės su pusrūsiais. Pirmojo aukšto ir pastogės balkonuose- po 4 grakščias medines kolonas. Į pastatą veda platūs laiptai. Išskirtinis jo bruožas – dekoratyviniai elementai, langų ir prieangio apdaila. Pastato aukštis – 8,64 m., bendras plotas – 797,49 kv. m. Pastato išplanavimas koridorinis, dvipusis, fasado kompozicija – simetriška. Dvaro rūmai panašūs į istorizmo stiliuje statytus statinius. Tyrimų metu nustatyta, kad dvaro pastatas praktiškai nepakitęs.

Aplink dvarą driekiasi valstybės saugomas parkas, kurio plotas – 3,3 ha. Nedideliame dvaro parke – liepų ir ąžuolų alėjos, didingi maumedžiai. Daugelį metų čia buvo įsikūrusi pagrindinė mokykla. Sovietmečiu dvaro teritorijoje buvo organizuojamos vaikų ir jaunimo vasaros stovyklos.

Šiuo metu dvaro rūmai pasikeitė neatpažįstamai – jie nė iš tolo neprimena seno, apleisto ir pakrypusio į priekį pastato. Čia atlikti pastato fasado, stogo, laikančių konstrukcijų, laiptų atnaujinimo darbai, įrengti nauji mediniai dvivarčiai langai, pagaminti pagal autentišką pavyzdį, išlaikant gamybos, medžiagiškumo tipą ir piešinį, rekonstruotos medinės lauko durys. Fasado dailylentės demontuotos ir pakeistos naujomis identiškomis. Šlaitinis stogas apšiltintas ir uždengtas tamsiai pilka skarda. Griūvantis balkonas buvo demontuotas ir atstatytas pagal detalius brėžinius, identiškai suprojektuotos kolonos, atkurti mediniai turėklai pirmojo aukšto ir pastogės balkonuose. Dūmtraukiai taip pat demontuoti ir atstatyti, tik su ventiliacijos įdėklais, sustiprinti pastato pamatai. Atnaujinti ir mediniai elementai, puošiantys langus, sienas ir prieangį. Polichromijos tyrimų metu nustatyta ir atkurta dvaro rūmų išorės spalva. Pagrindiniai pastato laiptai rekonstruoti pagal autentišką pavyzdį.

Vilkiškių dvaras – kultūros paveldo objektas, tačiau ilgą laiką jame veikė mokykla. Realizuojant projektą buvo sudaryta nauja kadastrinių matavimų byla ir pakeista pastato paskirtis - į kultūros. Nuo 2015 m. gegužės Vilkiškių dvaro rūmų pastatui sugrąžintas dvaro rūmų statusas.

Šalčininkų rajono savivaldybės ir programos LEADER lėšomis baigtas I dvaro atnaujinimo etapas. Projektas buvo realizuojamas nuo 2014 m. gegužės iki 2015 m. gegužės. Šio projekto vertė – 272 tūkst. eurų. Darbus atliko UAB „Šalčininkų statyba".

Šalčininkų rajono savivaldybės tikslas – rekonstruoti ir atnaujinti esamą Vilkiškių dvaro infrastruktūrą, pritaikant jaunimo reikmėms. Siekiama čia įkurti patrauklų kultūrinio turizmo ir laisvalaikio praleidimo centrą. Planuojama, kad dvaro rūmų pastate bus organizuojamos vasaros stovyklos, mokymai, susitikimai bei kiti kultūrinio bei integracinio pobūdžio renginiai. Vilkiškių dvaro atnaujinimas pradeda naująjį jo istorijos etapą.

salcininkai.lt

Komentarai  

 
#3 A. 2015-06-29 22:01
Planuoju apsilankyti Vilkiškių dvare. Buvau ten prieš keletą metų - nekoks vaizdas buvo .
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#2 Rud. 2015-06-10 16:37
Palyginti koks buvo ir koks tapo tai diena ir naktis. Labai vaizdingoje vietovėje dvaras randasi. Kažkada ten vyko vaikų ir jaunimo vasaros stovyklos.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#1 Jan 2015-06-10 14:40
Brawoyskiwa, cenny zabytek uratowany. Chwała merowi i całej załodze, która
pozyskiwała środki.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24