Investuotojų žvilgsniai krypsta į sendaikčius ir antikvariatą (FOTO)

2012-10-19, 12:33
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Senovinė vieno cento moneta, parduota už 1,38 mln. dolerių; už kelis dolerius įsigytas P. Picasso darbas; paveikslas, parduotas už 44 mln. dolerių. Tikriausiai daugelis iš mūsų esame girdėję panašių istorijų, atsitikusių visame pasaulyje.

Didžiausio Baltijos šalyse senturgio organizatorius Jonas Plenta sako negirdėjęs, kad tokių stebuklingų atsitikimų būtų įvykę Lietuvoje. Tačiau protingai ir atidžiai renkantis ir mūsų šalyje į sendaikčius ir antikvariatą galima labai sėkmingai investuoti.

Kaune vykstantis senturgis „Laiko ratu“ kaskart sutraukia apie 300 sendaikčių pardavėjų iš Lietuvos ir kaimyninių šalių. Šiandien prasidedančiame renginyje prekiautojai, kaip ir kaskart, daugiausia siūlo XX a. pradžios ir vidurio sendaikčius.

„Lietuvius labiausiai domina būtent šio laikotarpio palikimas. Ypač populiarios Antrojo pasaulinio karo Vokietijos armijos ekipuotės dalys, uniforminiai antsiuvai, apdovanojimai. Populiarus ir Raudonosios armijos palikimas bei kitokie tarybinių laikų daiktai. Beje, jie dabar palyginti nebrangūs, bet jau po poros dešimtmečių gali būti kur kas vertingesni“, - įžvalgomis dalijosi J. Plenta.

Pasak jo, sendaiktininkai ir antikvarai pastebi, kad per keletą pastarųjų metų vis daugiau investuotojų nusivilia finansiniais instrumentais ir domisi investavimu į sendaikčius ir antikvarinius daiktus. Kylant tokiam susidomėjimui senovinės vertybės brangsta sparčiau, nei įprastai, todėl šiuo metu galvojantiems apie investavimą į jas patariama ilgai nelaukti.

Pradedantieji dažniausiai susiduria su kankinančiu klausimu: ką pirkti, kaip pasirinkti tinkamiausią daiktą į kurį investicija tikrai atsipirktų?

„Pirmiausia reikėtų nubrėžti ribą tarp sendaikčių ir antikvarinių daiktų. Sendaikčiai – tai daugiausia masinės gamybos palikimas, jų vertė gali būti skaičiuojama šimtais, galbūt tūkstančiais litų. Antikvariniai daiktai dažniausiai vertinami keliolika ar keliasdešimčia tūkstančių ir daugiau, nelygu koks tai daiktas.

Tačiau svarbiausia antikvariato savybė – tai turi būti išskirtinis daiktas, dažniausiai jis turi meninę vertę, yra labai kokybiškas, patvarus, taip pat siejamas su kokia nors gerai žinoma istorine asmenybe. Todėl investuoti į antikvarinius daiktus yra labai saugu. Pirmiausia, apsaugosite savo lėšas nuo infliacijos, antra – tikrai turėtumėte ir kažkiek uždirbti, nes bėgant laikui tokių daiktų vertė tik kyla“, - pasakojo senturgio organizatorius.

Patys vertingiausi paprastai būna senoviniai baldai, paveikslai, automobiliai ir kita senovinė technika.

Pasak pašnekovo, norintieji investuoti ne tokias dideles sumas dabar dažniausiai renkasi aukso dirbinius arba monetas.

„Yra tokių atvejų, kai auksinė moneta prieš dešimt metų kainavo 300 litų, dabar jos vertė – jau visas tūkstantis. Kylant aukso kainai dabar daug kas investuoja į šį metalą, bet jei tai dar ir vertę turintis dirbinys – tuomet investicija dar geresnė“, - aiškino J. Plenta.

Senturgis „Laiko ratu“ vyks visą šį savaitgalį, spalio 19–21 dienomis, Kaune, prekybos miestelyje „Urmas“. Beje, čia bus galima išvysti ir senovinės XIX a. pabaigos – XX a. vidurio senovinės technikos parodą.

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24