Šiauliečiai, nupirkę menamas 2 000 tonų grūdų, išvengė beveik pusės milijono PVM

2014-12-20, 13:01
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Šiauliečiai, nupirkę menamas 2 000 tonų grūdų, išvengė beveik pusės milijono PVM © L24 (M.Paliuškevič nuotr.)

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos Šiaulių apygardos valdyba, bendradarbiaudama su Šiaulių apskrities valstybine mokesčių inspekcija, atlieka ikiteisminį tyrimą, kuriame dėl apgaule į valstybės biudžetą nesumokėtų daugiau nei 400 tūkstančių litų mokesčių įtariami šeši asmenys.

Atliekant ikiteisminį tyrimą nustatyta, kad trys Šiaurės Lietuvoje didmenine grūdų prekyba užsiimančios bendrovės galėjo apgaulingai tvarkyti buhalterinę apskaitą. Minėtos bendrovės savo buhalterinėje apskaitoje atvaizdavo, kad iš dviejų Mažeikių ir Akmenės rajonų ūkininkų neva įsigijo 2 218 tonų įvairių grūdinių kultūrų. Tačiau tyrėjams pavyko surinkti duomenų, kad šie ūkininkai tokio didelio kiekio grūdinių kultūrų negalėjo užauginti ir parduoti supirkėjams. Tokiu būdu per keletą metų didmenine prekyba besiverčiančios bendrovės, klastodamos apskaitos dokumentus, buhalterinėje apskaitoje apskaitė grūdinių kultūrų įsigijimą už daugiau kaip 2 mln. litų ir apgaule išvengė sumokėti į valstybės biudžetą daugiau kaip 400 tūkstančių litų pridėtinės vertės mokesčio.

Vykdydami procesinius veiksmus FNTT Šiaulių apygardos valdybos tyrėjai atliko 13 kratų įtariamųjų gyvenamosiose ir darbo vietose. Kratų metu buvo surasti ir paimti ikiteisminiam tyrimui reikšmingi daiktiniai įrodymai ir dokumentai.

Šiuo metu šešiems asmenims, tarp kurių yra ne tik bendrovių vadovai ir akcininkai, bet ir abu minėti ūkininkai, pareikšti įtarimai dėl didelės vertės sukčiavimo, apgaulingo apskaitos tvarkymo, neteisingų duomenų apie pajamas, pelną ar turtą pateikimo. Visiems įtariamiesiems pritaikyta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti. Siekiant užtikrinti galimą civilinį ieškinį, laikinai apribota nuosavybė į 440 tūkstančių litų vertės turtą.

Atliekamam ikiteisminiam tyrimui vadovauja ir jį organizuoja Šiaulių apygardos prokuratūros Antrasis baudžiamojo persekiojimo skyrius.

fntt.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24