Per šalčius kaminkrėčiai – paklausūs

2012-02-04, 09:10
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Spustelėję šalčiai privertė šauktis kaminkrėčio pagalbos. Specialistai sako, kad gyventojai neturėtų bėdų, jei tinkamai prižiūrėtų kaminus.

Ugniagesiai įspėja, kad pagrindinė gaisrų priežastis tokiu metu – būtent krosnių, židinių bei dūmtraukių įrengimo ir naudojimo pažeidimai.

Kaminkrėčiai sako, kad vos tik spustelėjo šaltukas, iškvietimų padaugėjo kone dvigubai. Taip esą beveik kasmet, nes dažniausiai jų pagalbos žmonės šaukiasi tik prispausti bėdos – kada dūmai veržiasi ne laukan pro kaminą, o į kambarį.

Pasak specialistų, jeigu gyventojai laiku nepasirūpina išvalyti kaminų, per šalčius jie užsikemša kur kas greičiau. Neretai per dvi – tris dienas.

„Kadangi šaltis padidėja, padidina kūrenimo intensyvumą ir tiesiog susikaupę suodžiai užsidega. O užsidegus suodžiams yra didžiulė temperatūra – virš tūkstančio laipsnių, dėl to kyla gaisrai“, – aiškina UAB „Kad nebūtų šalta“ direktorius Artūras Tamašauskas.

Greičiau suodžiais kaminai apsineša ir naudojant drėgnas malkas arba deginant viską, kas papuola.

Dažniau, pasak kaminų valytojų, tai esą daro vyresnio amžiaus žmonės. Jie neretai dūmtraukius valo patys, nes kaminkrėčių paslaugos jiems – per brangios. Vidutiniškai kaminkrėčio paslaugos kainuoja nuo šimto iki dviejų šimtų litų.

Kiti žmonės sako patys nerizikuojantys.

„Vis tiek žmonės atvažiuoja, kurie dirbą tą darbą. Nes, tarkim, jeigu aš pats valyčiau, galbūt sugadinčiau patį dūmtraukį. Geriau tegul tai atlieka tie, kas moka tą darbą daryti“, – tvirtina LTV žurnalistų kalbintas namo savininkas Kęstutis Smailys.

Tinkamiausias laikas išvalyti kaminą, pasak specialistų, – vasara, kai suodžiai būna gerai išdžiūvę ir juos lengva pašalinti. O prasidėjus šildymo sezonui, valyti reikėtų kas du–tris mėnesius.

Marija Gabrienė
LTV naujienų tarnyba

www.lvcom.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24