Pasaulinė „emodži“ diena: be kokių jaustukų neišsiverčiame?

2019-07-17, 10:58
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Pasaulinė „emodži“ diena: be kokių jaustukų neišsiverčiame? Pranešimo spaudai autorių nuotr.

Ar galite suskaičiuoti, kiek kartų per pastarąją savaitę bendraudami socialiniuose tinkluose panaudojote „emodžius“? Emocijas išreiškiantys simboliai neabejotinai yra tapę neatsiejama virtualaus gyvenimo dalimi, leidžiančia visiems suprantama kalba išsakyti savo mintis ir nuotaiką. Šiandien – liepos 17 dieną minima pasaulinė „emodži“ diena, todėl dalinamės įdomiais ir negirdėtais faktais apie visiems pažįstamus simbolius.

Pirmieji „emodži“ sukurti japono?

Nors jaustukai populiarėti pradėjo tik nuo 2012 m., o jiems skirta Pasaulinė diena pirmą kartą paminėta tik 2014-aisiais, šiandien emocijas išreiškiantiems simboliams iš tiesų sukanka net 20 metų. Pirmuosius „emodži“ 1999 m. sukūrė japonas Shigetaka Kurita, įkvėptas orų prognozių piktogramų su debesimis, saule ir lietumi.

Milijardai jaustukų kasdien

Populiarėjant „emodži“ ikonoms, kasmet technologijų kūrėjai išleidžia papildomai po naują piktogramų paketą, tad šiuo metu egzistuoja per 3 tūkstančius skirtingų jaustukų.

Šiandien, kai jaustukai tapo neatsiejama virtualaus bendravimo dalimi, socialinio tinklo „Facebook“ duomenimis, per dieną susirašinėjimo platformoje „Messenger“ išsiunčiama daugiau nei 5 mlrd. jaustukų.

Populiariausi jaustukai – džiaugsmui išreikšti

Ar atkreipėte dėmesį, kokį jaustuką bendraudami socialiniuose tinkluose naudojate dažniausiai? Atliktų tyrimų duomenimis 2019 m. daugiausiai naudojamas jaustukas socialiniuose tinkluose – veidas su džiaugsmo ašaromis (angl. – face with tears of joy), kurio pavadinimas Oksfordo terminų žodyne 2015 m. netgi buvo nominuotas metų žodžiu.

Pagal emocijas išreiškiančių simbolių populiarumą toliau rikiuojasi raudona širdelė, besišypsantis veidas su širdelių formos akimis, susimąstęs veidas bei į viršų iškeltas nykštys, rašoma pranešime spaudai.

Tarp „Instagram“ tinkle dalinamų jaustukų populiariausi simboliai yra išreiškiantys susižavėjimą ir meilę – įvairios širdelės, veidas su širdelių formos akimis ar siunčiantis bučinį. Šios piktogramos vartotojams padeda paprastu būdu išreikšti susižavėjimą draugų nuotraukomis. Tuo tarpu „Facebook“ tinkle vyrauja besijuokiančių veidai ar į viršų iškeltas nykštys.

Tobulėja kasmet

Programėlių kūrėjai taip pat nenustoja ieškoti naujų sprendimų ir galimybių, kaip dar geriau paįvairinti šią sritį. Neseniai atsirado galimybė pasirinkti jaustuko, kuriame vaizduojama žmogaus kūno dalis, odos ar plaukų spalvą. Tad vartotojai gali dar lengviau išreikšti save ar parinkti į save panašų jaustuką.

Negana to, technologijų gamintojai jau suteikia galimybę vartotojams patiems susikurti savo asmeninį „emodži“. Tam tereikia pasidaryti savo asmenukę. Pavyzdžiui, „Samsung“ savo naujausiuose išmaniuosiuose įdiegė „AR emoji“ funkciją, kuri leidžia įsijungus priekinę kamerą užfiksuoti save ir taip susikurti asmeninį animuotą jaustuką, kuriuo vėliau galima dalintis bendraujant su draugais ir taip paįvairinti bendravimą.

Jaustukai keliasi į realybę

Nors skaitmeninėje erdvėje naudojami ir emocijas išreiškiantys simboliai realiame bendravime būtų sunkiai pritaikomi, tačiau kai kuriomis formomis šiandien juos galime sutikti ir realybėje. Pavyzdžiui, dažniausiai daromų tatuiruočių dešimtuke, kur vyrauja drakonai, kaukolės ir drugeliai, po truputį atsiranda ir įvairios „emodži“ tatuiruotės. Jų populiarumas pradėjo augti tokias tatuiruotes pasidarius pasaulinio lygio žvaiždėms, kaip dainininkė Miley Cyrus ar reperis Drake.

Prieš pora metų Holivude išleistas „Emoji“ filmas, Niujorko modernaus meno muziejuje pristatyta originali „Emoji“ kolekcija, prekybos centruose galima įsigyti įvairiausios „emodži“ atributikos pradedant aksesuarais, rūbais, žaislais ir baigiant namų apyvokos daiktais – tik laiko klausimas, ką dar naujo pamatysime ateityje.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24