8K raiškos televizoriai: kas tiesa, o kas tik mitas?

2018-12-21, 10:31
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
8K raiškos televizoriai: kas tiesa, o kas tik mitas? Pranešimo spaudai autorių nuotr.

Tradicinę 4K vaizdo kokybę 4, o „Full HD“ raiškos vaizdą net 16 kartų pagerinantys neseniai rinkoje atsiradę 8K raiškos televizoriai sukėlė tikrą diskusijų bangą. Ar ši naujovė jau pasiruošusi žengti į vartotojų namus? Kartais atsitinka taip, kad privalumus užgožia susiformavusios ir realybės neatitinkančios nuostatos, todėl pateikiame tris su 8K raiška susijusius mitus.

Mitas: 8K raiškos televizoriams nėra tinkamo turinio

Nors apie televizorius su 8K raiška pradėta kalbėti prieš kelerius metus, tačiau vis dar netyla kritikų kalbos, kad 8K raiškos televizoriai šiandien visiškai nepritaikyti atlikti savo funkcijų ir bus reikalingi, geriausiu atveju, tik po keleto metų.

Skeptikai sako, kad taip yra dėl to, jog šiai dienai sukurto turinio 8K raiška beveik nėra. Kita vertus, kaip teigia Miroslavas Ramanavičius, „Samsung Electronics Baltics“ buitinės elektronikos pardavimų vadovas, technologijų bendrovės ieško įvairių sprendimų šiai situacijai spręsti.

„Vienas iš ryškiausių pavyzdžių mūsų dienomis – televizorius „Samsung Q900R QLED 8K“. Šio įrenginio veikimas pagrįstas naujausia dirbtinio intelekto sistema – „AI Upscaling“. Ši dirbtinio intelekto technologija į 8K raišką lengvai konvertuoja bet kokio tipo turinį iš beveik bet kokios raiškos, taip leisdama šią vaizdo kokybę išnaudoti jau šiandien. Nesvarbu, kokios kokybės turinį pasirinksite žiūrėti – žemesnės raiškos televizijos laidas, filmus, serialus – ar žaisite video žaidimus“, – sako ekspertas.

Mitas: 8K raiškos televizoriai nepritaikyti mažiems namams

Kalbos, kad 8K raiškos televizoriai skirti renginiams ir konferencijoms, nes savo gigantišku dydžiu užgožtų bet kokius namus, taip pat nėra tiesa. Gamintojai siūlo skirtingų įstrižainių televizorius, tad jei 85 colių įstrižainės ekranas yra per didelis, 65 colių ar 75 colių televizorius puikiai tiks namuose. Jau dabar nemažai vartotojų namuose turi panašaus dydžio ekranus.

„Stebint televizorių pasiūlą galima išskirti bendras rinkos tendencijas – vis didėjančius ekranus. Iš „Samsung“ televizorių pardavimų matome tai, kad vartotojai dažniau perka 65 colių ir didesnius modelius. Tuo tarpu 8K raiška leis mėgautis dar kokybiškesniu vaizdu, sėdint dar arčiau, nes net iš labai arti bus sunku atskirti atskirus vaizdo taškus, pikselius“, – paaiškina M. Ramanavičius.

Pasak pašnekovo, tokį ekrano šviesumą, kontrastą ir vaizdo detalumą, kurį užtikrina 8K rezoliucija, naudoja didžiausios pasaulio kino studijos. Naujausi 8K televizoriai geba atkurti daugiau nei milijardą šviesių ir tamsių atspalvių. Be to, šie įrenginiai atkuria 100 proc. spalvų gamos nepriklausomai nuo to, kiek padidintas televizoriaus šviesumas. Dėl „Q HDR 4000“ ir „HDR 10+“ technologijų, šviesios kadro vietos yra itin šviesios, o tamsios – juodos kaip tamsiausią naktį, neprarandant atspalvių niuansų. Visa tai užtikrina detalų, itin tikrovišką ir įtraukiantį vaizdą.

Mitas: 8K televizoriai neturi aiškių perspektyvų

Ne vienas žmogus abejoja, ar verta investuoti ir įsigyti naujausius 8K raiškos televizorius, nes baiminasi dėl turinio pasiūlos. Tad ar verta investuoti į šią inovaciją?

Šiais metais Japonijos nacionalinis transliuotojas „NHK“ jau pradėjo gyvai transliuoti kanalą 8K raiška, o 2020 m. vykstančios Olimpinės žaidines Tokijuje bus jau antrosios, kurias „NHK“ transliuoja 8K raiška. 8K turinį jau galima įkelti į ir žiūrėti „YouTube“ ir „Vimeo“ platformose, ir kitose internete esančiose vaizdo transliacijų svetainėse ir priogramėlėse. Naujausi filmai jau filmuojami 8K raiška, o į vaizdo juostas įrašytus klasikinius filmus galima nuskenuoti 8K raiška. Taigi turinio šia raiška vis daugėja, o mes gyvename šalyje su itin sparčiais interneto greičiais, tad galimybes šiomis technologijomis pasimėgauti turime jau dabar.

Lietuvos parduotuvėse jau galima įsigyti televizorius, kurie beveik bet kokį turinį paverčia į 8K raišką, todėl šiandien vartotojai net ir nedideles savo svetaines gali paversti namų kino salėmis. Neabejojama, kad 8K raiškos televizoriams pritaikyto turinio ateityje tik daugės.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24