Vasaros sostinė džiugina gyventojus ir turistus. Vilniaus gaivumo oazės

2018-08-17, 17:08
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Fontanai poetams padeda kurti posmus, vaikams – tiesiog džiaugmas karščių metu Fontanai poetams padeda kurti posmus, vaikams – tiesiog džiaugmas karščių metu fot. Teresa Vorobej

Šiemet vasara kaip niekad lepina saule ir šiluma. Kai kas skundžiasi karščiais, tačiau dauguma džiaugiasi tikra vasara. Juk dažniausiai šis metų laikas Lietuvoje būna toks trumpas, neretai lietingas ir vėsus…

Nemažai sodybas turinčių sostinės gyventojų karštas dienas leidžia už miesto. O tie, kurie dėl įvairių priežasčių negali iš jo išvykti, ieško gaivos medžių paunksmėje gražiuose sostinės soduose ir parkuose ar prie fontanų.

Itin populiari šį sezoną Lukiškių aikštė, kurioje įrengtas pirmas ir kol kas vienintelis Lietuvoje ir net Baltijos regione nepaprastas interaktyvus fontanas.

Aplink fontaną įrengtos specialios kameros, kurios paleidžia vandenį. O šis keičia formą priklausomai nuo žmonių judesių. Vanduo apšviečiamas LED lempomis, o čiurkšlių aukštis ir forma gali keistis net 10 kartų per sekundę. Prie fontano nėra vandens rezervuaro, todėl jis saugus vaikams, kurie karštomis dienomis rengia čia įvairiausius žaidimus. Rezervuaras gi įrengtas po grindiniu.

Atsigaivinti prie vandens galima ir skvere tarp Centrinio pašto ir prekybos centro „Gedimino 9“. Kaskadinis fontanas traukia ne tik pirkinių mėgėjus, bet ir praeivius, kurie mielai čia ilsisi.

Šią vasarą prasidėjo fontano prie Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro remontas. Jo metu bus atnaujintos granito plokštės, įrengta nauja vandentiekio sistema, baseino hidroizoliacija, pakeistos elektros instaliacijos, įrengta povandeninio apšvietimo sistema. Darbus planuojama baigti kitų metų pradžioje. Sostinės savivaldybė  remontui skyrė 300 tūkst. eurų. Pagal projektą taip pat numatyta atnaujinti teritoriją aplink teatrą. Tam reikės papildomų 200 tūkst. eurų iš sostinės biudžeto, o kultūros įstaiga šiam tikslui skyrė apie 240 tūkst. eurų.

„Vilnius skaito“ ir… klausosi
Lukiškių aikštė šiemet pasiūlė dar vieną naujovę - mobilią biblioteką po atviru dangumi. Sostinės gyventojai ir svečiai gali skaityti vietoje apie tūkstantį naujų knygų. Tai - projektas „Vilnius skaito“, atsiradęs belaukiant sostinės 700-ojo gimtadienio.
Šiemet Šv. Pilypo ir Jokūbo bažnyčioje vyksta II Vilniaus kariliono festivalis. Sėdint ant žolės prie bažnyčios arba ant suoliukų aikštėje galima pasinerti į 61 varpo atliekamas melodijas. Artimiausias koncertas „Kariliono spalvos“ vyks trečiadienį, rugpjūčio 15 d., 19 val. Koncertuos ispanė Anna Maria Reverte.

Rugpjūčio 22 d. 19 val. Gintaras Sodeika atliks kūrinį „Spiritus Fluxus“.

Parko šešėliai
Gaivos medžių paunksmėje beieškant tikrai galima  išsiruošti į Bernardinų sodą, ten mus nustebins augalijos įvairovė. Prieš penkerius metus atnaujintas parkas įgavo autentišką XIX a. menininko Vladislavo Štrauso suprojektuotą formą. Netoli įėjimo nuo Šv. Brunono gatvės auga seniausias Vilniuje beveik 400 metų ąžuolas, yra vaistažolių lysvės, panašios į tas, kurias prieš kelis šimtus metų prižiūrėjo vienuoliai. Sode yra ir multimedinis fontanas - vakarais skambant muzikai galima pasigrožėti vandens ir šviesos „šokiais“.

Populiarus tarp vilniečių yra ir Japoniškas sodas SEI SHIN EN. Tado Kosciuškos g. 26 įkurtas sodas - tai privati Dalios Dokšaitės ir Marijos Simanskaitės iniciatyva. Japoniška oazė su šaltinėliu prieinama visiems. Sodas yra puikus pavyzdys, kaip patys sostinės gyventojai rūpinasi miesto estetika. Juk dar 2013 metais miesto savivaldybės suplanuotas Japoniškas sodas Geležinio Vilko ir Lvovo gatvių sankirtoje vis dar laukia įgyvendinimo. O sode T. Kosciuškos gatvėje (oficialiai atidarytas bus rudenį) vyksta ekskursijos, buvo surengtas iš Japonijos atvykusio choro „Ak-Choir“ koncertas ir žaliosios japoniškos arbatos „Matcha“ degustacija.

Kas ieško atgaivos oazės sielai, ras ją pas brolius joanitus Antakalnio gatvėje, kurie prie Išganytojo bažnyčios kieme įrengė gražų sodą. Už vienuolyno mūro pasitinka tyla ir ramybė lyg iš romano „Paslaptingas sodas“.  

Vilniaus universiteto Botanikos sode Kairėnuose galima ne tik grožėtis augalų gausa, bet ir užsisakyti fotosesiją ir pasiklausyti koncerto. Daug vilniečių pamėgo ilsėtis prie Vilnios Stepono Batoro gatvėje ir Belmonte Pavilnio regioniniame parke. Daug poilsiautojų traukia ir prie Verkių regioniniame parke esančių Žaliųjų ežerų.

Teresa Vorobej
Vilniaus krašto savaitraštis

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24