11-osios tradicinės Vilniaus rajono artojų varžybos. Jaunimas meta iššūkį

2018-07-28, 18:33
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Nu­ga­lė­to­jams pir­mą kar­tą įteik­tos įspū­din­gos tau­rės Nu­ga­lė­to­jams pir­mą kar­tą įteik­tos įspū­din­gos tau­rės fot. Zygmunt Ždanovič

Jan Butkevič, ūkininkas iš Mickūnų, laimėjo 11-ąsias Vilniaus rajono artojų varžybas. Aplenkė praėjusių metų triumfatorių Zenoną Borkovskį iš Sudervės ir Miroslavą Borkovskį iš Marijampolio seniūnijos.

Nugalėtojams buvo įteiktos įspūdingos taurės (pirmą kartą), merės padėkos raštai ir daug  prizų, kuriais pasirūpino rėmėjai ir seniūnai. Šių metų varžybų ypatybė - drąsiai varžytis stojusieji jaunieji artojai.  

Praėjusį penktadienį, liepos 20 d., Totorinės kaime, ūkininko iš Rudaminos Andriejaus Zaicevo lauke varžėsi 10 artojų iš septynių seniūnijų. Malonią staigmeną pateikė dar tik besiruošiantieji ūkininkauti. 18-metis Jaroslav Gajdukevič iš Nemėžio ir jauniausias dalyvias - 17-metis Rafal Karnecki iš Lavoriškių. Jaroslavą sunkaus gero arimo meno moko jo tėvas Mečislav Gajdukevič, kuris kartu su sūnumis dirba 300 ha žemės. Vyresnis Jaroslavo brolis baigia mokslus Lomžos aukštojoje žemės ūkio mokykloje. Ketina tęsti mokslus prestižinėje mokykloje ir ginti magistro diplomą. Studijuoti Lomžoje planuoja ir Jaroslav, kuris tvirtu balsu pasakė, kad grįš į gimtinę tęsti tėvų darbo. Kaip sakė tėvas, Jaroslav prie traktoriaus vairo sėdo būdamas devynerių, o sulaukęs 13 metų puikiai tvarkėsi su plieniniu žirgu.

„Nesijaudinu prieš varžybas ir pasistengsiu pasirodyti kuo geriau. Neįsivaizduoju, kad galėčiau nuvilti senelį - Tadeušą Likšą, kuris žinomas rajone dėl savo darbštumo ir atsidavimo žemei“, - pareiškė ambicingas septyniolikmetis. Jaunuoliai nenuvylė ir aštrioje konkurencijoje užėmė vietas bendrosios įskaitos viduryje.

Tradiciškai varžybos buvo puikiai organizuotos. Vilniaus rajono savivaldybės administracijos Žemės ūkio skyriaus darbuotojos pasirūpino, kad niekas neliktų alkanas - ir ne tik pagrindiniai įvykio dalyviai, bet ir paprasti šventės dalyviai.

Varžybas iškilmingai atidarė Žemės ūkio skyriaus vedėjas Ruslan Narunec, jis su savo darbuotojais dvejinosi ir trejinosi, kad renginys pavyktų kuo geriau.

Artojų varžybose buvo ir grupė garbingų svečių: merė Marija Rekst, vicemerė Teresa Demeško, Seimo narys Česlav Olševski, savivaldybės administracijos darbuotojai ir seniūnai. Dalyviai buvo vertinami penkiose kategorijose: paruošiamoji vaga, pagrindinis arimas, plūgo pakėlimas ir nuleidimas, arimo užbaigimas ir bendras suarto sklypo vaizdas. Kiekvienoje kategorijoje buvo dar papildomų papunkčių - iš viso 12 vertinimo kriterijų. Artojai buvo vertinami skalėje nuo 1 iki 10 balų. Arimo gylis buvo griežtai nustatytas ir siekė 22 centimetrus (plius minus 2 cm). Maksimaliai galima buvo gauti 120 balų, tačiau niekam tiek nepavyko surinkti. Daugiausiai - 101,5 balo - surinko triumfatorius. Nugalėtojas dirbo labai atsakingai - sumetinėjo vagas lėtai, neskubėdamas ir paliko lauką paskutinis. Tikslumas ir preciziškumas davė rezultatų - J. Butkevič užtikrintai laimėjo. Niekas neįstengė prie jo priartėti.

Iškilminga nugalėtojų apdovanojimo ceremonija tapo padėka už jų atsidavimą žemei, rūpestį ja ir protėvių tradicijų tąsą. Nugalėtojams buvo įteikti piniginiai prizai, o rėmėjai pasirodė itin dosnūs, mat stovintieji ant pakylos net negalėjo pakelti visų dovanų.

Patenkinti buvo ir tie, kuriems pritrūko vietos ant pakylos. Už dalyvavimą dėkojo seniūnai, Vilniaus rajono savivaldybės administracija ir rėmėjai.

Apdovanojus nugalėtojus ilgai netilo pokalbiai apie kasdienius rūpesčius, sausros padarinius ir mažesnį derlių.

Zygmunt Ždanovič
Vilniaus krašto savaitraštis

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24