Spausdinti šį puslapį

Ko tėvai dažnai nežino keliaudami į kurortus su vaikais

2018-05-30, 06:28
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvinė iliustracija Asociatyvinė iliustracija © Reuters/Scanpix

Nors kiekvienais metais tūkstančiai lietuvių šeimų su vaikais iškeliauja atostogauti į šiltuosius kurortus, dažnu atveju suaugusieji nustemba sužinoję, kad kelionių organizatoriaus ar viešbučio administracijos galėtų paprašyti papildomų patogumų. Kad atostogos praeitų kuo geriau, turizmo bendrovės „Kelionių panorama“ vadovė Kristina Graužinienė pataria šeimoms pamąstyti apie keletą praktinių dalykų.

Teisingai pasirinkite kelionės kryptį
Važiavimas į oro uostą, skrydžio laukimas, ilgos valandos lėktuve, keliasdešimties kilometrų kelionė iki viešbučio – visa tai išvargina net ir patyrusius keliautojus, o ką jau bekalbėti apie vaikus. Taigi derėtų pagalvoti apie kelionės kryptį ir skrydžio trukmę. 2-2,5 valandos trunkantis skrydis – pats geriausias pasirinkimas keliaujantiems su mažamečiais vaikais. Maždaug tiek prireiks tam, kad pasiektumėte populiariuosius Turkijos, Graikijos, Bulgarijos kurortus, kur nuolat šviečianti saulė leis visai šeimai mėgautis šilumos ir vandens teikiamais malonumais.

Viešbučiuose mažamečiams teiraukitės vežimėlio
Pasak K. Graužinienės, dažnai tėvai net nežino, kad aukštesnės kategorijos viešbučiai pasirūpina vežimėliais mažamečiams svečiams. „Tėveliams visuomet primename, kad atvykę į viešbutį pasiteirautų vežimėlio, – taip su mažamečiais galėsite keliauti po kurortų apylinkes patogiau, vaikai mažiau pavargs, spėsite daugiau pamatyti“, – pataria K. Graužinienė. Tiesa, reikėtų žinoti, kad viešbučiai dalina vežimėlius gyvos eilės tvarka, tad jei vienu metu atvyks daugiau šeimų su panašaus amžiaus mažyliais, vežimėlių gali ir pritrūkti.

Kambariuose su vaizdu į jūrą įprastai būna triukšmingiau
Be to, kelionių organizatorė pataria šeimoms prieš įsigyjant kelionę teirautis ramesnių kambarių, į kuriuos patenka mažiau kurorto šurmulio garsų. Atvykus į viešbutį, visuomet pravers apie tylesnius kambarius pasiteirauti papildomai. „Nors daug poilsiautojų pirmenybę teikia numeriams su vaizdu į jūrą, vis tik reikėtų prisiminti, kad būtent ten vyksta aktyviausios pramogos tiek dieną, tiek vakare: vyksta koncertai, diskotekos, veikia pliažo ir vandens atrakcionai, – pasakoja Kristina Graužinienė. – Todėl jautriau miegančių vaikų tėveliams rekomenduojame rinktis kambarius su langais į vidinį kiemelį, kur įprastai būna ramiau.“

Teiraukitės papildomų pramogų vaikams – jų pasiūla gali pranokti lūkesčius
Mažiesiems poilsiautojams tikrai patiks žaisti paplūdimyje, gaudyti jūros bangas, tačiau norintiems aktyvesnių pramogų derėtų apie tai iš anksto pamąstyti. Pasitarus su kelionių organizatoriais, siūloma rinktis tokius viešbučius, kurie rūpinasi vaikų užimtumu. Tėveliai gali pasimėgauti ramiu poilsiu, bent valandai patikėję savo atžalas profesionaliems animatoriams, atrakcionų parko ar tik vaikams skirtų baseinų prižiūrėtojams, įvairių kūrybinių dirbtuvių vedėjams, vandens aerobikos ir plaukimo treneriams, kurie suteiks vaikams neišdildomų prisiminimų.

Jūsų mažyliu maistu gali pasirūpinti viešbučio virtuvė
Vaikų maitinimas kelionėse dažnai šeimai sukelia nemažai rūpesčių. Tačiau, pasak K. Graužinienės, pasitarus su kelionių organizatoriais ir išsakius lūkesčius viešbučio virtuvei, šį klausimą galima nesunkiai išspręsti. Neretai pasitaiko, kad vaikai nevalgo žuvies, grybų ar kitokių patiekalų, todėl naudinga žinoti, kad jūsų mažyliui viešbutyje gali gaminti maistą pagal specialų valgiaraštį. Be to, visuomet galite prašyti viešbučio virtuvės, kad šviežiai pagamintas maistas būtų sutrinamas. Aukštesnio komforto viešbučiai kūdikių ir mažylių maitinimu pasirūpina dar geriau – juose galėsite gauti aukščiausios kokybės maisto vaikams: tyrelių, košių, specialiai paruoštų vaisių ir daržovių.

Ilgiems žaidimams prie vandens pasirūpinkite visą kūną dengiančiais drabužiais
Kelionių organizavimo ekspertė taip pat pataria nepamiršti pasirūpinti tinkama vaikų apranga: ne tik maudymosi kostiumėliais, bet ir natūralių audinių laisvesniais drabužiais, galvos apdangalais, apsaugančiais mažuosius nuo nudegimų ir karščio. „Neretai tėvai pamiršta, kad kaitri pietų saulė veikia ir visą dieną baseine besimaudančio vaiko odą, kurią sunkiai apsaugos net ir stipriausi kremai, todėl patariame pasirūpinti visą kūną dengiančiais specialiais kostiumais“, – komentuoja kelionių organizatorė. Taip pat vertėtų prieš kelionę išsiaiškinti, kurių viešbučių paplūdimiai smėlėti, nes aštrūs akmenukai gali sužaloti mažylių pėdutes, be to, žvyro paplūdimiuose vaikams sunkiau susirasti įdomios veiklos.

Prieš kelionę pasitarkite su šeimos gydytoju ir pasirūpinkite sveikatos draudimu
Niekas nenorėtų, kad liga ar negalavimas sugadintų poilsį, tad dar prieš kelionę siūloma užsukti pas savo šeimos gydytoją. Kelionių organizatorė pastebi, kad apie mediko konsultaciją tėveliams tenka priminti, nes vis dažniau keliautojai pasitenkina tik patarimais internete. Gydytojas rekomenduos būtiniausius vaistus nuo žarnyno ir skrandžio negalavimų, nudegimų, alergijos, karščiavimo ar ūmaus skausmo.

Nėščiosioms nederėtų rizikuoti savo ir būsimo kūdikio sveikata ir išsiruošti į kelionę nepasitarus su gydytoju. Beje, kai kurios oro linijos griežtai reikalauja gydytojo pažymos anglų kalba, liudijančios, kad besilaukiančiai moteriai leista keliauti lėktuvu. Galiausiai, anot „Kelionių panoramos“ direktorės Kristinos Graužinienės, būtina pasirūpinti visos šeimos sveikatos draudimu, kuris, sutrikus sveikatai ir atsidūrus užsienio šalies gydymo įstaigose, padėtų išvengti didesnių problemų.

 

Komentuoti