Mona Lisa galbūt netrukus šypsosis minioms visoje Prancūzijoje

2018-03-02, 06:59
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Mona Lisa galbūt netrukus šypsosis minioms visoje Prancūzijoje © AFP/Scanpix

Leonardo da Vinci (Leonardo da Vinčio) garsusis Monos Lisos (Monos Lizos) paveikslas, beveik visus 500 metų praleidęs Paryžiuje, netrukus gali leistis į retą kelionę po Prancūziją, ketvirtadienį pranešė kultūros ministrė.

Ministrė Francoise Nyssen (Fransuaz Nisen) radijo stočiai „Europe 1“ sakė, kad „rimtai svarsto“ galimybę surengti pačių vertingiausių šalies meno šedevrų keliaujančią parodą.

„Šį rytą aš susitiksiu su Luvro prezidentu ir ruošiuosi dar kartą aptarti šį klausimą“, – kalbėjo F. Nyssen ir pridūrė nematanti priežasčių, dėl kurių šie kūriniai turėtų būti laikomi vienoje vietoje.

„Mano prioritetas – pasipriešinimas kultūrinei segregacijai, ir toks grandiozinis planas vežioti juos (kūrinius) po šalį yra vienas pagrindinių būdų tai daryti“, – sakė ministrė.

Savo paslaptinga šypsena tūkstančius menininkų ir meno gerbėjų užbūrusios Monos Lisos paveikslas kasmet į Luvro muziejų sutraukia milijonus lankytojų.

Tačiau iš muziejaus jis iškeliauja labai retai. Pareigūnai aiškina, kad taip siekiama išsaugoti šią trapią meno vertybę nesugadintą ir užtikrinti jos saugumą. Nors 1911 metais paveikslas buvo pavogtas iš Luvro ir po dvejų metų atsirado Florencijoje.

F. Nyssen atmetė būgštavimus dėl paveikslo išsaugojimo, primindama prezidento Emmanuelio Macrono (Emanuelio Makrono) sprendimą 2022 metais paskolinti Britanijai beveik tūkstančio metų senumo Bajė gobeleną.

Prancūzijos šiaurinio miesto Lanso, kuriame nuo 2012 metų veikia Luvro filialas, meras jau paskelbė, kad būtų suinteresuotas priglausti paveikslą, kuris paskutinį kartą buvo išvežtas iš Luvro į parodas Tokijuje ir Maskvoje 1974 metais .

Prieš tai, 1963-aisiais, paveikslas dar kelis mėnesius išbuvo Vašingtone ir Niujorke, o per Pirmąjį ir Antrąjį pasaulinius karus jis buvo išvežtas iš muziejaus saugoti.

2013 metais Luvras atmetė Florencijos, kurioje, manoma, L. Da Vinci pradėjo savo kūrybą, prašymą paskolinti „Moną Lisą“ parodai.

Galbūt šis prašymas sukėlė prancūzams blogus prisiminimus, – mat jį buvo pavogęs italas.

bns
Naujienų agentūros BNS informaciją
atgaminti visuomenės informavimo
priemonėse bei interneto tinklalapiuose
be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24