Spausdinti šį puslapį

Rusų erdvėlaivis į kosmosą vėl kils lapkritį

2011-09-14, 06:12
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Rusija antradienį paskelbė numačiusi, kad kitas pilotuojamas erdvėlaivis į kosmosą kils lapkričio 12 dieną.
Planuotus skrydžius teko atidėti po incidento, kai sudužo į Tarptautinę kosminę stotį (TKS) skridusi krovininė raketa, praneša naujienų agentūra AFP.

„Pagal tvarkaraštį pilotuojamo „Sojuz“ erdvėlaivio paleidimas numatytas šių metų lapkričio 12 ir gruodžio 20 dienomis“, – teigiama Rusijos kosmoso agentūros „Roskosmos“ pranešime.
Nepilotuojama „Sojuz-U“ raketa, į TKS gabenusi krovinį, nepasiekė orbitos ir rugpjūčio 24 dieną sudužo Sibire.
Precedento neturintis incidentas paskatino Rusiją sustabdyti pilotuojamų skrydžių programą tol, kol bus nustatytos nelaimės priežastys. Be to, imta abejoti sovietų laikų technologijos patikimumu.
Dabar Rusija yra vienintelė šalis, galinti gabenti žmones į kosmosą. Po incidento surengta keletas skubių konsultacijų su NASA pareigūnais, nerimaujančiais, kad gali tekti TKS palikti be įgulos.
Pirmieji trys   iš šešių kosminėje stotyje esančių astronautų į Žemę turėtų grįžti penktadienį, o NASA prakalbo apie galimybę pargabenti ir likusius, jei kita pilotuojama misija nebus pasiųsta iki lapkričio vidurio.
NASA kol kas jokios oficialios reakcijos į šį „Roskosmos“ pranešimą nepateikė, nors „Roskosmos“ tvirtina dėl būsimų misijų nuolat besikonsultuojantis su kolegomis JAV.
„Roskosmos“ taip pat paskelbė spalio 30 dieną planuojantis pasiųsti nepilotuojamą krovinę kapsulę į TKS.
Vienas neįvardintas šaltinis Rusijos kosmoso agentūroje anksčiau vietos naujienų agentūroms teigė, kad „Roskosmos“ labiau norėtų dėl atsargumo į TKS pirmiau nusiųsti dvi nepilotuojamas misijas, o tik tada skraidinti žmones.
„Roskosmos“ savo sprendimo nepaaiškino ir tik pažymėjo, kad antras nepilotuojamas krovinys bus siunčiamas sausio 26 dieną.
Kosmoso pareigūnai praėjusią savaitę pranešė, kad dėl nelaimės kaltas labai retai pasitaikantis gedimas raketos variklyje.

www.lrt.lt

Komentuoti