Regioniniame parke aptikta net 13 šikšnosparnių rūšių

2011-08-31, 08:00
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Aukštadvario regioniniame parke aptikta net trylika iš keturiolikos Lietuvoje gyvenančių šikšnosparnių rūšių. Tai nustatė šiame parke vykusio Europos šikšnosparnių tyrėjų seminaro dalyviai – Lietuvos, Estijos, Norvegijos, Vokietijos, Libijos ir JAV gamtininkai. Naudodamiesi moderniausia aparatūra – ultragarsiniais detektoriais, jie naktimis fiksavo šiuos skraidančius žinduolius Aukštadvario miestelyje, paežerėse, miškuose, gyvenvietėse. Greitai pavyko aptikti vieną rečiausių šikšnosparnių – mažąjį nakvišą, gaudantį vabzdžius pačiame miestelio centre. 


Laukė ir dar viena staigmena. Miškingose vietovėse, Čižiūnų ir Strėvos kaimuose seminaro dalyviai pastebėjo europinius plačiausius. Tai reta visoje Europoje rūšis, kurios apsauga ypač rūpinamasi. Gausiausia rūšis prie vandens telkinių, pamiškėse – Natuzijaus šikšniukas. Šis vienas mažiausių Lietuvoje šikšnosparnių maitinasi beveik vien uodais, o kad pasisotintų, jam per naktį reikia nutverti apie 3-5 tūkstančius uodų. Aukštadvario regioniniame parke šikšnosparniams yra iškelta apie 150 skirtingo dydžio inkilų, numatoma įrengti specialią žiemavietę kūdriniam pelėausiui.
Šikšnosparniams buvo skirtas ir visą praėjusią savaitę Vilniuje vykęs tarptautinis simpoziumas. Į jį susirinko arti pusantro šimto šikšnosparnių tyrėjų iš 29 valstybių. Kaip per simpoziumo atidarymą sakė Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos departamento direktorius Laimutis Budrys, Lietuvoje šikšnosparnių apsaugai skiriama itin daug dėmesio. Mūsų šalis 2004 m. ratifikavo tarptautinę sutartį dėl jų apsaugos. Iš pasaulyje žinomų daugiau kaip tūkstančio šikšnosparnių rūšių mūsų šalyje gyvena keturiolika. Ir beveik visos šios rūšys įrašytos į Lietuvos raudonąją knygą. Kiekvienai rūšiai yra parengti apsaugos planai.
 
am.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24