Spausdinti šį puslapį

Aplink Baltijos jūrą bėgantis ugniagesys gelbėtojas jau įveikė 2000 kilometrų

2013-08-28, 12:45
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Vilnietis ugniagesys gelbėtojas Aidas Ardzijauskas jau 28-ą dieną bėga aplink Baltijos jūrą. Jau šešta diena Aido maršrutas tęsiasi per Švediją. Šiuo metu jis pasiekė Švedijos miestą Kalmarą. Pasak ugniagesį lydinčios komandos narių, Aidas kovingai nusiteikęs distanciją įveikti iki galo, už nugaros jau palikęs Latviją, Estiją, Rusiją, Suomiją. Šią Lietuvą garsinančią iniciatyvą A. Ardzijauskas nusprendė įgyvendinti Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai laikotarpiu.

Suomija ir Švedija ugniagesį pasitiko svetingai. Bėgikas visur jautė dėmesį ir palaikymą, su juo kartu kai kurias atkarpas bėgdavo ir šių šalių gaisrininkai, ir bėgikai. 

Persikėlęs keltu iš Turku į Stokholmą, rugpjūčio 23 d. A. Ardzijauskas pradėjo naują kelio etapą iš Stokholmo. Tos pačios dienos rytą jis su savo komanda apsilankė Lietuvos ambasadoje Švedijoje, kur susitiko su ambasadoriumi Švedijoje Eitvydu Bajarūnu bei Stokholme viešinčiu Lietuvos kultūros ministru Šarūnu Biručiu. Švedijos sostinėje prie bėgiko prisijungė ir Lietuvos ambasados trečiasis sekretorius Mindaugas Grigas, kuris kartu su Aidu bėgo nuo Stokholmo iki Sioderteljė, iš viso 38 kilometrus.

Pirmąsias naktis Švedijoje ugniagesys su komanda nakvojo Nišiopingo ir Noršiopingo gaisrinėse. Dar vieną naktį ugniagesį ir jo komandos narius Noršiopinge svetingai priėmė lietuvių šeima. 

Helsinkyje pasikeitė A. Ardzijausko pagalbininkų komanda. Jam padėti atvyko dvi medikės - kineziterapeutė Jūratė Domeikaitė ir ortopedijos rezidentė Rūta Banytė. Po bėgimo ar jų pertraukose specialistės A. Ardzijauskui daro masažus, tempimo pratimus, stengiasi atstatyti jo jėgas po didžiulio fizinio krūvio ir suteikti jam kuo daugiau pagalbos, nes vakarais Aidui vis patinsta viena koja. Bet, nepaisant nuovargio ir skausmo, rytą bėgikas vėl būna pasiryžęs nugalėti save. 

Šio nelengvo bėgimo apie Baltijos jūrą pradžioje karštas oras bei kitos nenumatytos problemos pakoregavo bėgiko planus ir jam teko vytis savo numatytą grafiką. A. Ardzijauskui pavyko tą padaryti ir iš Stokholmo jis išbėgo numatytu laiku. Kelionę pradėjęs rugpjūčio 1 d. Klaipėdoje, A. Ardzijauskas iki rugsėjo 14 d. tikisi įveikti daugiau kaip 3500 kilometrų.

Pernai A. Ardzijauskas per 24 dienas apibėgo Lietuvą ir įveikė per 1 tūkst. kilometrų. Iš viso jis yra nubėgęs apie 50 tūkst. kilometrų. Per metus A. Ardzijauskas nubėga apie 5000 km, vidutiniškai po 17 km kasdien. Septynis kartus jis yra bėgęs iš Nidos į Būtingę, keturis kartus - aplink Balatono ežerą, tris kartus iš Vilniaus bėgo į Taliną. A. Ardzijauskas yra apibėgęs Vatikaną ir Gibraltarą, įveikęs 17 klasikinių maratonų, 8 kartus dalyvavęs 100 kilometrų bėgimuose, 6 kartus - 101 kilometro, 3 kartus - 50 kilometrų, 2 kartus - 6 valandų bėgimuose.

Bėgimo Baltijos pajūriu metu bus renkamos aukos žuvusių ugniagesių šeimoms paremti.

Komentuoti