Spausdinti šį puslapį

V. van Gogho „autoportrete“ iš tiesų pavaizduotas jo brolis

2011-06-22, 10:05
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

5795523l Meno tyrinėtojai nustatė, kad V. van Gogho paveiksle, ilgą laiką laikytame autoportretu, iš tiesų pavaizduotas jo brolis.

„Iki šiol manoma, kad Vincentas Van Goghas niekada netapė savo brolio Theo, nuo kurio jis buvo priklausomas“, – pranešime teigia Amsterdamo V. van Gogho muziejus.

Tačiau mokslininkas Louisas van Tilborghas buvo įsitikinęs, kad 1887 metais sukurtame paveiksle vaizduojamas vyras, vilkintis tamsiai mėlynu švarku ir užsidėjęs šviesią skrybėlę, iš tiesų yra 5 metais jaunesnis menininko brolis Theo, praneša naujienų agentūra AFP.

„Ši išvada remiasi keletu akivaizdžių skirtumų tarp abiejų brolių“, – teigia muziejus ir nurodo skirtingus bruožus, tarp kurių – daili paveikslo objekto barzda ir apvalios formos ausis, „ko Vincentas niekada neturėjo“.

Tai liudija ir „Theo barzdos forma ir spalva, kuri yra labiau ochrinė, nei raudona“. Naująją įžvalgą paremia ir vyro „akių spalva bei aprangos stilius“, teigia muziejus.

„Portretas sutampa su Theo atvaizdais“, – olandų naujienų agentūrai ANP teigė L. van Tilborghas.

Th. van Goghas mirė praėjus pusmečiui po to, kai jo 37 metų vyresnysis brolis nusišovė kviečių lauke Prancūzijoje, 1890 metų liepą.

Naujojo tyrimo rezultatai paskelbti 600 puslapių kataloge, kurį sudarė L. van Tilborghas ir dar trys muziejaus tyrėjai.

Muziejuje Amsterdame saugoma didžiausia V. Van Gogho paveikslų ir laiškų kolekcija.

www.lrt.lt

Komentuoti