Spausdinti šį puslapį

UNESCO palaimino Paupio projektą Vilniuje

2013-07-15, 14:16
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Po metų pradžioje Vilniuje UNESCO organizuotos patariamosios misijos Lietuva gavo palankią oficialią Jungtinių Tautų švietimo, mokslo ir kultūros organizacijos išvadą dėl „Architektūros parko" pirmosios dalies - buvusios „Skaiteks" gamyklos konversijos. Teritorija patenka į Pasaulio paveldo sąrašą įrašyto Vilniaus senamiesčio bei jo apsaugos zonų pakraščius.

Tarptautinės paminklų ir paminklinių vietovių tarybos (ICOMOS), patariamosios - konsultuojančios UNESCO nekilnojamojo kultūros paveldo išsaugojimo klausimais, ekspertė iš Suomijos Margareta Ehrstrom išsamiai susipažino su buvusios „Skaiteks" gamyklos vietoje planuojamu statyti miesto kvartalu - Paupiu, patvirtintu jo detaliuoju planu.

„ICOMOS misijos nuomone, patvirtintame detaliajame plane atsižvelgta į nacionalinius bei vietos bendruomenės iškeltus reikalavimus. Planuojama išsaugoti vietos urbanistinę struktūrą, atstatant šalia pagrindinės gatvės numatytus nugriauti pastatus. Taip pat yra numatomos žaliosios erdvės ir alėjos palei upę, kurios bus naudojamos pėstiesiems. Detalusis planas suteikia gerą pagrindą teritorijos plėtrai", - sakoma oficialioje išvadoje.

Išvadose taip pat pabrėžiama, kad ir toliau, rengiant projektą bei renkantis architektūrines išraiškos priemones turi būti tęsiamas dialogas su paveldosaugininkais, įvertintas būsimų statinių poveikis saugomam Vilniaus istoriniam senamiesčiui.

Projekto architektas Mindaugas Pakalnis pažymėjo, kad tokio palankaus įvertinimo iš UNESCO Lietuva dar nebuvo gavusi. „Paupys patenka į senamiesčio apsaugos zoną, todėl naujasis kvartalas turi būti kontekstualus. Mes nesiekiame imituoti senamiesčio, bet sudaryti derama foną Vilniaus istoriniam paveldui, ir žinoma, atspindėti savo laikmetį. Nuo pat pradžių laikėmės politikos tartis, diskutuoti ir ieškoti optimaliausių sprendimų. Tas bus tęsiama. ", - sakė M.Pakalnis.

Paveldosaugos ekspertė Gražina Drėmaitė, pamačiusi išvadas, nenustebo. „Per paskutinius 20 metų aš nemačiau kito tokio projekto, kuris būtų taip nuosekliai tobulinamas, derinamas, įsiklausant į patarimus ir pastabas. Ta vieta mums visiems labai brangi ir joje viską turime daryti „šiltom rankom". Tobulumui ribų nėra, bet tai, kas šiuo metu daroma, yra daroma labai metodiškai ir atsakingai", - gyrė G.Drėmaitė, negailėdama gerų žodžių projekto architektui ir plėtotojams.

Vilniaus miesto vyriausiasis architektas Artūras Blotnys pažymėjo, jog šio projekto eiga ir derinimo procedūra sukuria ligi šiol neturėtą precedentą, kaip turi būti kuriami urbanistinės konversijos projektai Vilniaus senamiestyje, sklandžiai derinant visų suinteresuotų pusių nuomones ir nepažeidžiant susitarimų su UNESCO. Juo labiau, kad buvusi „Skaiteks" teritorija yra pirmoji, senamiestyje esanti savivaldybės inicijuoto pramoninės Vilniaus teritorijos konversijos į gyvenamąją projekto - „Architektūros parko" dalis.

„Architektūros parkas" yra didžiausias ilgalaikis konversijos projektas Vilniuje. Jis bus vykdomas 78 ha teritorijoje atskirais etapais. Jo tikslas – paskatinti iškelti iš istorinių Paplaujos ir Markučių teritorijų, esančių tarp Vilnios upės, Maironio g., Subačiaus g. ir Pavilnio g., pramonės įmones (AB „Vilniaus Kailiai", AB „Skaiteks", UAB „Audėjas", UAB „Markučiai" ir kt.), integruoti šią dalį į vientisą miesto architektūros audinį.

www.vilnius.lt

www.L24.lt

Komentuoti