Spausdinti šį puslapį

Nutraukta Ūkio ministerijos sutartis su IBM

2013-07-04, 07:40
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Naujasis ūkio ministras Evaldas Gustas trečiadienį patvirtino, jog Vyriausybė nusprendė nutraukti bendradarbiavimo sutartį su JAV informacinių technologijų kompanija IBM. Lietuva nevykdo savo įsipareigojimų, o Lietuvos tyrimų centras yra nemokus.

„Tai yra riboto naudojimo medžiaga, ir Vyriausybė šiandien pritarė sutarties nutraukimui", - sakė ministras.

E. Gustas atskleidė, jog jau yra kreiptasi į Generalinę prokuratūrą dėl galimos žalos padarymo ir ikiteisminio tyrimo pradėjimo.

Pasak ministro, pati IBM korporacija parašė laišką Ūkio ministerijai. "Pati IBM laišku kreipėsi į Ūkio ministeriją su siūlymu nutraukti sutartį", - teigė jis.

Anot E. Gusto, Lietuvos tyrimų centro nemokumas ir kreditiniai įsiskolinimai siekia apie 18 mln. litų. Ūkio ministras teigia, kad, pasirašant bendradarbiavimo sutartį su IBM korporacija, nebuvo užtikrinta, jog bus įvykdyti visi įsipareigojimai.

"Sutartis buvo pasirašyta su finansiniais įsipareigojimais, o finansiniai šaltiniai nebuvo užtikrinti, o po to jie nebuvo rasti", - kalbėjo E. Gustas.

Jis nedetalizavo, kada bus nutraukta sutartis ir kas parašyta trečiadienio Vyriausybės nutarime. "Bus paskirtas bankroto administratorius, ir jis nutrauks šią sutartį", - sakė ūkio ministras.

Sutartis su IBM padaliniu "Research GmbH" buvo sudaryta 2010 m. rugsėjį, ją savo parašais patvirtino tuomečiai ūkio ministras Dainius Kreivys bei švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius. Pagal šią sutartį, buvo įsteigtas ir Lietuvos tyrimų centras (LTC).

Penkerių metų LTC veiklos sąnaudas, kurios turėjo siekti 216 mln. litų, planuota padengti Europos Sąjungos struktūrinių fondų, valstybės ir privačių investicijų lėšomis. Valstybė į įmonės veiklą investavo per 6 mln. litų, bet ES struktūrinių fondų paramos gauti nepavyko.

www.l24.lt

Komentuoti