Babruko ežeras atgims iš naujo

2011-07-01, 06:14
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

800px-Babrukas2008
Uždumblėjęs Babruko ežeras, plytintis Trakuose, sulaukė ilgai lauktų permainų. Nuo liepos 10 dienos rengiamasi iš jo siurbti dumblą. Ežero pakrantėje sukasi technika, vyksta sėsdintuvų įrengimo darbai, o iš ežero išpumpavus dumblą, jis bus džiovinamas tam įrengtose vietose.
Vaizdingas ežeras ėmė merdėti nuo nuolatinės taršos. Kelis dešimtmečius į ežerą buvo leidžiamos Trakų miesto nuotekos, jo vanduo buvo imamas žvyro karjero reikmėms. Per šį laiką visiškai pakito jo ekologinė ir hidrologinė būklė. Dėl didelių į vandenį patekusių fosforo ir azoto kiekių vanduo ėmė dumblėti. Be to, aptikta per didelė sidabro, cinko ir naftos koncentracija. Babrukas virto bemaž nenaudojamu vandens telkiniu.

Pastaruosius kelis metus į ežerą jau nebuvo leidžiamos nuotekos, tačiau ežeras liko užterštas ir apėjęs dumblu. Buvo akivaizdu, kad Trakų rajono savivaldybė vien savomis lėšomis ežero nesugebės išvalyti. Imta ieškoti galimybių gauti Europos Sąjungos struktūrinių fondų paramą.
Todėl buvo parengtas projektas „Babruko ežero praeities taršos padarinių šalinimas“, kuriam finansavimas skirtas iš ES struktūrinių fondų pagal Sanglaudos skatinimo veiksmų programą, prioriteto priemonę Vandens telkinių būklės gerinimas. Projektui įgyvendinti skirta 1 mln. 730 tūkst. litų. Bendra projekto vertė – 2 mln. litų. ES struktūrinių fondų parama sudaro 85 proc. projekto vertės, 15 proc.prisideda Trakų rajono savivaldybė.
Svarbiausias projekto tikslas – tai Babruko ežero dalies (6,95 ha) išvalymas nuo susikaupusio dumblo, turinčio aplinkai kenksmingų teršalų ir daug biogeninių medžiagų. Iš ežero ir jo pakrančių bus šalinama menkavertė perteklinė augmenija, sutvarkytas ir išvalytas nuo susikaupusių šiukšlių 2,78 km Babruko pakrantės ruožas.
Tikimasi, kad išvalius ežerą ir sumažinus aplinkai kenksmingų teršalų koncentraciją vandenyje bei dugno nuosėdose, pastebimai pagerės ežero ekosistemos būklė ir palaipsniui jis atsigaus.
Š.m. balandžio 5 dieną tuometis Trakų rajono savivaldybės administracija su UAB „Vilnista“ pasirašė šio projekto įgyvendinimo darbų sutartį. „Vilnista“ iš 6,95 ha ežero teritorijos planuoja išsiurbti 53 tūkst. kubinių metrų dumblo, sutvarkyti 2,78 km ežero pakrantės. Dumblas ir perteklinė augmenija bus šalinami iš vandens specialia technika: žemsiurbe ir didelio spindulio ekskavatoriumi-draglainu.
Išsiurbtas dumblas bus naudojamas kaip trąša. Mat dumblas valomoje dalyje nėra užterštas sunkiaisiais metalais ir jį galima naudoti dirvoms tręšti, karjerams ir pažeistoms teritorijoms rekultivuoti, sąvartynams uždengti. Todėl nusausintą dumblą yra numatyta išvežti į Trakų miškų urėdijos medelynus, į Rūdiškių sąvartyną, bus galima panaudoti dirbamoms žemėms tręšti. Projektą tikimasi gyvendinti iki š.m. lapkričio 30 d.
Išvalytas vaizdingas ežeras vėl džiugins trakiečius ir į Trakus vasarą plūstančius poilsiautojus, atsiras galimybių plėtoti rekreacinę infrastruktūrą.


Sigita Nemeikaitė
Trakų rajono savivaldybės viešųjų ryšių specialistė

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24