Europos Komisija įvertino kaip vykdomas draudimas prekiauti šunų ir kačių kailiais

2013-06-28, 08:26
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Europos Komisija paskelbė pirmąją apibendrintą ataskaitą Europos Parlamentui apie Reglamento (EB) Nr. 1523/2007 taikymą visose Europos Sąjungos (ES) valstybėse. Šiuo Reglamentu nuo 2008 m. gruodžio 31 d buvo uždrausta tiekti į Europos Bendrijos rinką, importuoti bei eksportuoti kačių ir šunų kailius bei gaminius, kurių sudėtyje yra tokių kailių.

Sprendimas buvo priimtas atsižvelgus į ES gyventojų nuomonę, kad šunys ir katės yra naminiai gyvūnai augintiniai, todėl jie neturėtų būti auginami ir žudomi dėl kailių, todėl į ES draudžiama importuoti ir prekiauti šiais kailiais. Pateiktoje ataskaitoje Europos Komisija išanalizavo situaciją ES valstybėse, jų nuomone šis Reglamentas buvo įgyvendintas tinkamai ir ženkliai sumažino riziką įsigyti gyvūnų augintinių kailių ar jų produktų ES rinkoje. Europos Komisijos ataskaitoje pateikti valstybių narių duomenys apie pasienyje sustabdytas, patikrintas ir sunaikintas siuntas.

Europos Sąjungos pasienio veterinarijos postuose buvo imtasi priemonių, siekiant užkirsti kelią tokių produktų importui ir daugiausia dėmesio skirta importuojamų kailių kontrolei. 2009 m., įsigaliojus Reglamentui, iš viso buvo patikrinta daugiau kaip 9 680 kailių siuntų, 2010 metais šių patikrų skaičius išaugo beveik tris kartus – buvo patikrinta daugiau kaip 25 tūkst. siuntų. Tačiau atvejai, kai patikrintų siuntų nebuvo leista importuoti į Europos Sąjungą, pavieniai – vos 1 ar 2 per metus.

Pagal pateiktos ataskaitos duomenis, nebuvo rasta įrodymų ar nustatyta faktų, kad ES valstybėse būtų apdorojami gyvūnų augintinių kailiai ar jais prekiaujama. Ataskaitoje apžvelgti ir mažmeninės prekybos parduotuvių bei internetinės prekybos patikrinimai. Pavyzdžiui, 2009 metai visoje Europos Sąjungoje iš parduotuvių buvo konfiskuota ir sunaikinta 56 tokių kailių siuntos, tuo tarpu 2010 metais – vos 28 siuntos. Daugumoje valstybių buvo numatytos administracinės ir baudžiamosios sankcijos už reikalavimų nesilaikymą.

Įgyvendinant šį reglamentą, susiduriama ir su sunkumais, kai ne visais atvejais pavyksta laiku identifikuoti internete besiskelbiančius asmenis, siūlančius įtartinos kilmės kailius ar gaminius iš tokių kailių. Tačiau, Europos Komisijos teigimu, vykdant kompleksinę importo, rinkos ir internetinės prekybos stebėseną bei kontrolę, sukurta efektyvi sistema, užtikrinanti, kad Europos vartotojų nepasiektų gaminiai iš gyvūnų augintinių kalių.

Specialistai pastebi, kad išdirbtus šunų ir kačių kailius vizualiai sunku atskirti nuo kitų gyvūnų kailių, tačiau tam yra sukurti specialūs, preliminaraus nustatymo ir ypač tikslūs kailių kilmės nustatymo metodai. Lietuvoje tokius tyrimus atlieka Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas. Nuo reglamento įsigaliojimo datos, prekybos kačių ar šunų kailiais atvejų Lietuvoje nebuvo nustatyta.

Europos Komisijos ataskaitą galite rasti čia: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2013:0412:FIN:EN:PDF 

www.vmvt.lt

www.L24.lt 

 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24