Kauno kino studija patirties semsis iš kaimynų latvių

2011-07-08, 09:09
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
i8nvrk14070Liepos 4-5 dienomis Kauno miesto savivaldybės mero pavaduotojo Stanislovo Buškevičiaus iniciatyva savivaldos vadovybė kartu su naujai įsteigtos Kauno kino studijos valdybos nariais ir įstaigos darbuotojais lankėsi Latvijoje, norėdami sužinoti daugiau apie kino pramonę, finansavimo galimybes, veikiančius kino rėmimo fondus.
Gausi delegacija iš Lietuvos apsilankė keliose kino studijose: „Film Angels Studio", „Vides Filmu Studija", Nacionaliniame Latvijos filmų centre, „Cinevilla Studio Backlot".

„Cinevilla Studio Backlot" - tai mažasis Latvijos Holivudas, kuriame yra paviljonai, skirti filmų kūrimui. Visa teritoriją sudaro 150 ha, iš kurių 15 ha užima XIX pab. - XX a. pr. Rygos miesto imitacija, kuriame buvo pastatytas garsusis patriotinis filmas „Rygos kariai". Šis filmas kartu su miestelio pastatymu kainavo 12 mln. litų.
Latvijoje per metus išleidžiama iki 3 pilnametražinių filmų, kurie yra finansuojami ne tik iš privačių lėšų, bet lėšos taip pat skiriamos iš Rygos kino fondo, savivaldybės fondų. Filmų kūrėjams dažnai tenka kreiptis į Europos Sąjungos fondus.
„Ši išvyka - gyva konsultacija su žmonėmis, kurie jau ne pirmus metus dirba kino kūrimo procese. Norėtume pasisemti patirties, kad Kauno kino studija nekartotų kitų šalių padarytas klaidas", - pasakojo Kauno kino studijos direktorius Edvinas Bindokas.
Nacionalinis Latvijos filmų centras įsikūręs Rygoje pats nekuria filmų, o tik padeda filmų kūrėjams, kad jų idėjos išvystų dienos šviesą.
„Čia kaip sportas: tu jį palaikai, padedi jam, prisidedi, kad vystytųsi, bet pats jo nekuri", - apie savo darbą pasakojo Nacionalinio Latvijos filmų centro vienas iš vadovų Uldis Dimiševskis.
„Vides Filmu Studija" jau yra turėjusi patirties ir su Lietuvos kino kūrėjais. Neseniai kartu su Nacionalinės premijos laureatu, Europos kino akademijos nariu Audriumi Stoniu baigė kurti dokumentinį filmą apie Gruziją „Raminas".
Lietuvių delegaciją taip pat apsilankė ir Rygos miesto tarybos Mokslo, kultūros ir sporto departamente, kur domėjosi savivaldybės teikiama pagalba filmų kūrėjams.
Nuo pernai Rygoje pradėjo veikti filmų fondas, kuris dalinai finansuoja filmų kūrimo procesą, t.y. nuo 7 iki 15 proc.
„Jeigu filmavimai vyksta Rygoje, arba filmų kūrėjai naudojasi mieste įregistruotų įmonių paslaugomis, jiems šios išlaidos gali būti dalinai kompensuojamos. Būtina pateikti paraišką į Rygos kino fondą", - pasakojo departamento direktorius Guntis Helmanis.
Rygos Mokslo, kultūros ir sporto departamentas šiais metais iš viso dalinai finansavo 14 projektų, susijusiu su kino menu.

kaunas.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24