Lietuvos ministrai ES Taryboje pristatys pirmininkavimo prioritetus konkurencingumo, mokslinių tyrimų bei autorių teisių srityse

2013-05-29, 08:35
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Š. m. gegužės 29–30 d. švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis, ūkio ministrė Birutė Vėsaitė ir kultūros ministras Šarūnas Birutis dalyvaus Konkurencingumo (COMPET) taryboje Briuselyje. ES ministrai susitikimų metu aptars, audito, valstybės pagalbos, pramonės politikos, autorių teisių modernizavimo, mokslinių tyrimų klausimus.

Ministrų, atsakingų už vidaus rinką ir pramonę, posėdyje Lietuvos ministrai pristatys Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai prioritetus – ministrė B. Vėsaitė konkurencingumo, D. Pavalkis – mokslinių tyrimų srityje, Š. Birutis pristatys Lietuvos planus dėl bendros skaitmeninės rinkos ir autorių teisių modernizavimo.

Ministrai, atsakingi už vidaus rinką ir pramonę, Taryboje ketina priimti išvadas dėl Sumanaus reglamentavimo. Šiose išvadose numatyti veiksmai, kuriais siekiama sumažinti bendrą reguliavimo naštą ES ir nacionaliniu lygiu, ypač tenkančią mažoms ir vidutinėms įmonėms. Ministrai paragins Europos Komisiją pateikti konkrečius pasiūlymus siekiant pašalinti ES teisės aktų nenuoseklumus, supaprastinti juose nustatytus reikalavimus, sumažinti su šių reikalavimų įgyvendinimu susijusias įmonėms tenkančias išlaidas.

Mokslo ministrai aptars bendrąją 2014–2020 m. mokslinių tyrimų ir inovacijų finansavimo programą „Horizontas 2020", ES tarptautinį bendradarbiavimą mokslinių tyrimų ir inovacijų srityje bei konsultacinę veiklą Europos mokslinių tyrimų erdvėje. Šalys narės diskutuos dėl bendro mokslinių tyrimų programavimo iniciatyvų ir tarsis, kaip efektyviau panaudoti moksliniams tyrimams ir inovacijoms skiriamas viešąsias lėšas.

Konkurencingumo taryboje ministrai nagrinės autorių teisių modernizavimo klausimus. Taryba aptars, kaip skaitmeninės technologijos ir internetas pakeitė autorių teisių saugomo turinio sklaidos būdus ir kokią įtaką tai daro autorių teisių apsaugai bendroje skaitmeninėje rinkoje. Šis klausimas aktualus Lietuvai, kuri savo pirmininkavimo metu taip pat daug dėmesio ketina skirti direktyvos projektui dėl Kolektyvinio teisių administravimo ir muzikos kūrinių licencijavimo internete.

ES Tarybai pirmininkaujanti Airija Konkurencingumo taryboje daug dėmesio skirs pramonės politikos klausimams. Reaguodama į š.m. kovo mėn. įvykusios Europos Vadovų Tarybos išvadose pažymėtą pramonės konkurencingumo svarbą, Konkurencingumo taryba diskutuos dėl bendrų ES tikslų pramonės politikos srityje.

Susitikime ministrai sieks susitarimo dėl Valstybės pagalbos modernizavimo reglamentų, kuriais siekiama supaprastinti valstybės pagalbos procedūras ir taisykles. Politiniuose debatuose ministrai taip pat aptars audito teisės aktų pakeitimus, kuriais siekiama stiprinti auditų vidaus rinkos konkurencingumą, audito nepriklausomumą ir kokybės gerinimą.

Konkurencingumo tarybos metu ketinama patvirtinti išvadas dėl Europos kosmoso pramonės politikos svarbos. Taip pat bus pateikta derybų pažangos ataskaita dėl šiuo metu svarstomos kosmoso stebėjimo ir sekimo paramos programos.

www.smm.lt

www.L24.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24