Viesulas griovė pastatus, nuniokojo dvarą

2011-07-29, 06:44
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Šiaulių, Radviliškio ir Kėdainių rajone praūžusio viesulo nuostoliai gali viršyti kelis šimtus tūkstančių litų.

Sugriauti ūkininkų pastatai, nuniokotas Kalnelio Gražionių dvaras.
Klimatologai sako, kad didesniu nei 200 kilometrų per valandą greičiu viską paskui save niokojęs viesulas šią vasarą dar gali kartotis, praneša LTV naujienų laida „Šiandien“. Į Radviliškio rajone esančio Kalnelio Gražionių dvarą viesulas trečiadienį įsisuko apie 14 valandą ir vos per kelias minutes su žeme sulygino vieną iš XIX amžiaus pastatų, nuplėšė kitų statinių stogus.


„Pradėjo baisiai kaukti ir švilpti. Puolėm prie durų, o jų atidaryti nebegalima. Rėkia vyras, sako stogą nuplėš. Kol pasakė, stogą ne tik nuplėšė, susuko visą pastatą ir dingo“, – pasakojo dvaro savininkė Elena Strikienė.
Per minutę neliko ir dvaro parko: išvartytos, nulaužtos šimtametės liepos, klevai, ąžuolai. Pasak šeimininkų, dvaro pastatai nebuvo drausti.
Aldoniškių kaime daugelis ūkininkų liko be ūkinių pastatų, sugadinta žemės ūkio technika.
„Nuostoliai tikriausiai sieks 100 tūkst. litų, nes vienas pastatas visiškai sugriautas, reikės naujai atstatyti, o kitam reikės visą stogą dengti“, – teigė ūkininkė Janina Mickuvienė.
Radviliškio rajono vadovai sako, kad daugelis ūkininkų yra neapsidraudę ir prašys Vyriausybės paramos.
„Miškų urėdijai padaryti nuostoliai siekia maždaug du hektarus, ir tai sudarys apie 600–700 kiekmetrių medienos, kurią reikės valyti ir tvarkyti. Gyventojų nuostoliai siekia maždaug 200–300 tūkst. litų“, – skaičiavo Radviliškio rajono meras Antanas Čepononis.
Iš Radviliškio rajono Šiaulių link pasukęs viesulas vakar nuniokojo ir Ginkūnų gyvenvietę.
Klimatologų duomenimis, pas mus viesulai kartojasi kas dvejus–trejus metus. Trečiadienį šiaurės Lietuvą siaubęs viesulas buvo trečias šią vasarą, bet pats stipriausias. Jo greitis siekė 60–70 metrų per sekundę.
„Viesulas praeina maždaug pusę metro nuo žemės paviršiaus, jeigu jūs nepakliūsit į tą pačią šerdį, kur susiurbti gali kaip žuvį ar kaip varlę ištraukti, ir paskui kažkur lyti žuvimis arba varlėmis, tai tada yra galimybė kiekviena duobė, griovys lauke esantis. Netgi kaip specialistas, kuris tikrai mato, kad tai yra viesulas jis gali apsikabinti medį iš apačios“, – kalbėjo Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Klimatologijos skyriaus vedėja Audronė Galvonaitė.
Pasak klimatologės, rugpjūtis taip pat numatomas keliais laipsniais šiltesnis nei įprasta, todėl panašūs gamtos reiškiniai gali kartotis.

Monika Petrulienė
LTV „Šiandien“

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24