Pristatomi dokumentų rinkiniai, atskleidžiantys Lietuvos ir Lenkijos santykius tarpukariu

2013-04-16, 09:30
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Užsienio reikalų ministerijoje antradienį pristatomi dokumentų rinkiniai "Lietuvos ir Lenkijos santykiai: nuo Pirmojo pasaulinio karo pabaigos iki L. Želigovskio įvykdyto Vilniaus užėmimo (1918 m. lapkritis-1920 m. spalis)" ir "Lietuvos ir Lenkijos diplomatiniai santykiai 1938-1940 metais".

Renginio svečius pasveikins užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius. Diskusijai vadovaus Lietuvos istorijos instituto direktoriaus pavaduotojas Darius Staliūnas.

Apie Lietuvos ir Lenkijos santykius nuo Pirmojo pasaulinio karo pabaigos iki lenkų pajėgų įvykdyto Vilniaus užėmimo bylojančiame dokumentų rinkinyje atspindimas itin dinamiškas, visuomeninių ir politinių įvykių kupinas laikotarpis. Tuo metu formavosi lietuvių ir lenkų bendravimo pamatai bei principai. Ryškus šio laikotarpio baigiamasis akcentas - lenkų generolo L. Želigovskio akcija ir "Vidurio Lietuvos" politinio darinio atsiradimas, padarę bene didžiausią įtaką vėlesniems santykiams.

Dokumentų rinkinys "Lietuvos ir Lenkijos diplomatiniai santykiai 1938-1940 metais" - bendras Lietuvos istorijos instituto ir Lenkijos tarptautinių santykių instituto atstovų darbo rezultatas. Jame publikuojami daugiausia originalūs dokumentai iš Lietuvos ir Lenkijos archyvų. Jo tikslas - sisteminis, nuoseklus istorinių šaltinių apie Lietuvos ir Lenkijos diplomatinių santykių užmezgimą 1938 m. pavasarį ir tolesnę jų raidą 1938-1940 m. pateikimas.

Pasak Užsienio reikalų ministerijos, dauguma dokumentų Lietuvoje publikuojami pirmą kartą. Be to, tai pirmas projektas, kuriame integraliai pateikiami Lietuvos ir Lenkijos diplomatiniai šaltiniai, atskleidžiantys lietuviškąją Lenkijos užsienio politikos ir lenkiškąją Lietuvos užsienio politikos percepcijas Antrojo pasaulinio karo išvakarėse ir pradžioje.

ELTA

www.l24.lt

Komentarai  

 
#1 mortal 2013-04-16 09:34
Slovinga istorija dvieju kaimyniniu saliu. Kam reikalingas dabartinis tas supriesinimas? Paprastam zmogui - tikrai ne. Naujo Seimo tikslas turetu buti sutaikyti lietuvius ir lenkus. Gana priespriesos.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24