Paberžėje bus atkurti 1863-iųjų sukilimo ir partizaninių kovų epizodai

2013-04-11, 13:40
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Minint Partizanų pagerbimo, kariuomenės ir visuomenės vienybės dieną, gegužės 19-ąją, Paberžėje, Kėdainių rajone, atgis Lietuvos laisvės kovų - 1863-iųjų metų sukilimo ir Lietuvos partizanų rezistencijos - epizodai.

Paberžėje planuojama surengti vieno iš svarbiausių 1863 metų sukilimo įvykių - kunigo Antano Mackevičiaus manifesto, pažadėjusio laisvę bet kurio luomo ir tikėjimo valstiečiams, paskelbimo, taip pat sukilimo dalyvių palaiminimo ir palydėjimo kovon - inscenizaciją.

"Kunigas A. Mackevičius iš Paberžės bažnyčios sakyklos pasakė labai uždegančią kalbą ir pakvietė valstiečius priešintis ir kovoti su mažesniais caro kariuomenės būriais. Kalba buvo tokia stipri, kad vyrai ėjo apsiginklavę kirviais ir ištiesintais dalgiais. Nuo to Paberžėje ir prasidėjo ginkluoti susirėmimai", - pasakojo Vytauto Didžiojo Lietuvos karo muziejaus istorikas Algimantas Daugirdas.

Istorinį įvykį ir jo dalyvius - sukilusius valstiečius ir sukilimą malšinusios caro armijos karius - atkurs Lietuvos, Lenkijos ir Baltarusijos istorinių klubų nariai, vilkėsiantys rekonstruota to meto apranga, ginkluoti atitinkamo laikmečio ginklų kopijomis. Upelio vingiuotame slėnyje bus įkurta sukilėlių miško stovykla.

Šventės proga Paberžėje bus atidengtas paminklinis akmuo su sukilimo herbu, skirtas 1863-iųjų metų sukilimo 150-osioms metinėms.

Kariuomenės ir visuomenės dienos proga Paberžėje vyks Lietuvos kariuomenės orkestro ir Garbės sargybos kuopos pasirodymai. Panevėžyje dislokuoto Karaliaus Mindaugo motorizuotojo pėstininkų bataliono kariai surengs karinės technikos ir ginkluotės parodą, Generolo Romualdo Giedraičio artilerijos batalionas pristatys 105 mm haubicos, taip pat priešakinių stebėtojų įrangos ekspoziciją.

Buvusioje Abiejų Tautų Respublikoje - Lenkijos Karalystės ir Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės - 1863 metais sukilę įvairūs visuomenės luomai nevienodai įsivaizdavo, ką ir kaip nori pasiekti, bet pagrindinis sukilimo tikslas buvo atkurti per 1772, 1793 ir 1795 metų padalijimus sunaikintą Abiejų Tautų Respubliką.

Lenkijoje sukilimas prasidėjo 1863 metų sausį, Lietuvoje - 1863 metų vasarį. Lietuvoje sukilėliams vadovavo karininkai, bajorai ir keli kunigai. Garsiausi sukilėlių vadai buvo Konstantinas Kalinauskas, Zigmantas Sierakauskas ir Antanas Mackevičius.

Carinės Rusijos kariuomenė sukilimą galutinai numalšino 1864 metais.

ELTA

www.l24.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24