Kupiškio gaisrinė švenčia šimto metų jubiliejų

2013-03-05, 09:54
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Kovo 1-ąją Kupiškyje vyko Kupiškio priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos šimto metų jubiliejaus šventė. 1913 m. vasario 23 d. Kupiškyje buvo įsteigta savanorių gaisrininkų draugija, kurią labai rėmė savo turto saugumu besirūpinantys turtingesni kupiškėnai. Ši organizacija buvo labai gerbiama, o Kupiškio ugniagesių dūdų orkestras grodavo visose miestelio šventėse ir pirmasis pasitikdavo garbingus svečius.

Nuo įsikūrimo organizacija kito, reorganizavosi, keitėsi ir jos vadovai, o ilgiausiai Kupiškio ugniagesiams vadovavo Boleslovas Vyšniauskas, šias pareigas ėjęs daugiau kaip 40 metų.

2008 m. Kupiškio priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba buvo reorganizuota į Panevėžio apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Kupiškio priešgaisrinę gelbėjimo tarnybą, ugniagesiai gelbėtojai tapo statutiniais valstybės tarnautojais.

Jubiliejaus šventė prasidėjo šventomis mišiomis, po kurių prie bažnyčios esančioje aikštelėje rinkosi ugniagesiai, buvę darbuotojai, jų šeimų nariai, svečiai iš Vidaus reikalų ministerijos, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento bei savivaldybės. Šventės dalyvius džiugino Kupiškio kultūros centro pučiamųjų orkestras bei iš Panevėžio atvykęs keltuvas, galintis pakelti ugniagesius į 45 metrų aukštį.

Keltuvu pasikėlė ir miestą iš viršaus apžiūrėjo Kupiškio meras J. Jarutis, mero patarėja bei Kupiškio parapijos dekanas R. Gudelis. Vėliau visi svečiai, lydimi Technologijos ir verslo mokyklos traktoriuje sėdinčių muzikantų, centrine miesto gatve atvyko į Kupiškio kultūros centrą. Šventės dalyvius pasitiko iš ugniagesių naudojamų įrankių ir prietaisų padarytais muzikiniais instrumentais grojantys „Vilniaus mušamųjų“ muzikantai.

Kupiškio kultūros centre šimto metų jubiliejaus proga buvo eksponuojama fotografijų paroda iš priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos istorijos bei mokinių plakatų paroda. Labiausiai visus sudomino departamento direktoriaus pavaduotojo Vygando Kurkulio ugniagesių šalmų kolekcija, kurią sudaro 45 įvairių Lietuvos ir kitų šalių ugniagesių šalmai.

Visus šventės svečius vidaus reikalų ministro vardu pasveikino ministro patarėjas kupiškėnas Kazys Zulonas, savo kraštiečių atsiprašęs dėl iki šiol nepastatyto naujo gaisrinės pastato. Vidaus reikalų ministerijos Antrojo laipsnio atminimo ženklu „Tėvynės labui“ buvo apdovanotas Kupiškio PGT Valstybinės priešgaisrinės priežiūros poskyrio viršininkas Raimondas Kurkulis, ministro padėkos pareikštos ir ugniagesiams gelbėtojams.  

Iš Kupiškio kilęs bei šio miesto priešgaisrinei gelbėjimo tarnybai vadovavęs Panevėžio apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos viršininkas Algirdas Rudys šventės proga ugniagesiams linkėjo ištvermės, sveikatos, aplinkinių supratimo ir palaikymo bei pasidžiaugė kupiškėnų ištikimybe nelengvam pašaukimui, kadangi ne viena Kurkulių, Uldukių, Zulonų ir Vyšniauskų karta darbavosi ir tebesidarbuoja bei garsina valstybinę priešgaisrinę gelbėjimo tarnybą pasiaukojamu darbu.

Kupiškio meras J. Jarutis ne tik pasveikino ugniagesius garbingo jubiliejaus proga, bet ir daugeliui nusipelniusių ugniagesių įteikė savivaldybės padėkos raštus. Departamento direktoriaus pavaduotojas V. Kurkulis perdavė direktoriaus sveikinimą bei pradžiugino kupiškėnus naujiena apie greit Kupiškį pasieksiantį naują gaisrinį automobilį.

Vėliau visus šventės dalyvius savo pasirodymais džiugino Kupiškio kultūros centro saviveiklininkų ansambliai.  

www.vpgt.lt

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24