Istorinėje Prezidentūroje Kaune prisiminti Juozo Tūbelio nuopelnai

2012-11-24, 08:30
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Penktadienį Istorinėje Lietuvos Respublikos Prezidentūroje Kaune surengtos konferencijos „Ministras pirmininkas Juozas Tūbelis ir tarpukario Lietuva" metu paminėtos vieno ryškiausių šalies politikų 130-osios gimimo metinės.

„1927-1939 metų laikotarpis yra ne tik A. Smetonos, bet ir vieno iškiliausių Lietuvos politiko Juozo Tūbelio era. Anuomet jam teko pakelti didžiulę atsakomybę, kovojant su nepritekliumi Lietuvoje, pasauline ekonomikos krize, keliant šalies ūkį. Lietuva atlaikė išbandymus, tvėrėsi kaip valstybė, kūrė kariuomenę, kurios įsteigimo dieną minime kaip tik šiandien. Mūsų šalis išsikovojo vietą Europos ir pasaulio valstybių kontekste. Reikia pripažinti, kad tokių asmenybių kaip J. Tūbelis labai reikia ir dabar. Tai - politikas, padėjęs pamatus nepriklausomos Lietuvos ekonomikai", -konferencijos metu kalbėjo Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas.

Į konferenciją atvykęs LR Prezidentas Valdas Adamkus pastebėjo tris simboliškai sutampančius įvykius - lapkričio 23 d. pasirašytas Kariuomenės steigimo dekretas, ši diena yra Lietuvos patriarcho Jono Basanavičiaus gimimo diena ir šiandien minimos J. Tūbelio 130-osios gimimo metinės.

„Trys iškilios progos prisiminti ir pasisemti jėgų, pasimokyti, kokiais principais reikia vadovautis, kaip mylėti valstybę ir tautą. Iki šios dienos neturime tokios asmenybės, koks buvo J. Tūbelis. Į tuometinę Vyriausybę jis atėjo turėdamas mažai patirties, bet gerai žinojo, ko siekė. Jo politinė kultūra, sugebėjimas sušvelninti situaciją autoritarinėje valstybėje ir dabar yra nepakeičiamas pavyzdys. J. Tūbelio tikslas buvo valstybės gerovė.

Štai ko mums šiandien trūksta. Su skausmu stebėjau rinkimų eigą ir šiandieninius įvykius. Taip pat trūksta ir per 50 metų sunaikintos vertybės - žmogaus pagarbos žmogui. Labai tikiuosi, kad savo gyvenime dar pamatysiu valstybę, gerbiančią žmogų. Esu tikras, kad jaunimas sukurs tokią Lietuvą", - vylėsi LR Prezidentas V. Adamkus.

Gausiai į konferenciją susirinkusiems kauniečiams ir miesto moksleiviams istorikai pateikė tarpukario Lietuvos kontekstą, J. Tūbelio vaidmenį ir įtaką šalies kūrimui bei vystymui. Tai buvo vienas ryškiausių pirmosios Lietuvos Respublikos politikų bei visuomenės veikėjų. Jis buvo ilgametis Vyriausybės vadovas, taip pat dirbo finansų, žemės ūkio ministru, Lietuvos banko vadovu. Istorikai laikotarpį nuo 1927-ųjų pavasario iki 1939-ųjų rudens kartais įvardina kaip Smetonos-Tūbelio erą.

www.kaunas.lt

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24