Kaune paminėtos Vengrijos sukilimo 56-osios metinės

2012-10-19, 06:54
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Vytauto prospekte esančiose senosiose kapinėse šį ketvirtadienį buvo minimos vengrų kovos prieš okupaciją metinės.

1956 m. Vengrijos piliečiai pasipriešino režimui. Kovos atgarsiai net ir per geležinę uždangą pasiekė Lietuvą, todėl tūkstančiai laisvę mylinčių, pažangių Lietuvos jaunuolių surengė mitingą buvusiose kapinėse, kur buvo palaidoti žymūs Lietuvos žmonės, kovoję už laisvę.

Šį ketvirtadienį vykęs minėjimas buvo pradėtas Vengrijos ir Lietuvos himnais. Vengrijos ambasadorius Lietuvoje J. E. Zoltanas Pecze dėkojo už paramą 1956 metais bei už gražų bendradarbiavimą dabar.

„Vengrijos Ministras Pirmininkas Viktoras Orbanas prieš tris savaites lankėsi Lietuvoje ir turėjo galimybę pamatyti Tuskulėnų memorialinį kompleksą. Lietuvos ir Vengrijos ministrai pirmininkai čia susitiko su grupe politinių kalinių bei tremtinių. Vengrijos Ministrą Pirmininką V. Orbaną giliai sujaudino pasakojimai apie Lietuvos žmonių kančias Sibire. Vengriją ir Lietuvą sieja bendra kova. Sausio 13-ąją grupė Vengrijos piliečių atvyko į Vilnių, užsibarikadavo Seime, stengėsi teisingai nušviesti įvykius, kad jie nebūtų traktuojami kaip vidaus konfliktas", - ketvirtadienį lankydamasis Kaune sakė Z. Pecze.

Pasak ambasadoriaus, istoriniai vengrų ir lietuvių tautų solidarumo pavyzdžiai labai prisideda prie šiandieninio bendradarbiavimo.

„Mūsų vyriausybės sutaria labai svarbiais Europos Sąjungos žemės ūkio ir energetikos klausimais. Vengrijos Ministras Pirmininkas V. Orbanas paskelbė, kad Vengrijos naikintuvai prisijungs saugant Baltijos šalių padangę. Prieš 56 metus Vengriją palaikantys žmonės tikėjo, kad Lietuva kažkada bus laisva, nulenkime galvas už tų dienų kovotojus", - kalbėjo ambasadorius Z. Pecze.

Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas pažymėjo, kad mitingas, įvykęs Kaune prieš 56 metus, buvo reikšmingas ne tik Vengrijai, bet ir Lietuvai.

„Nors sukilimas Vengrijoje buvo jėga numalšintas, tačiau jis tūkstančius žmonių įkvėpė laisvės siekiui. Džiugu, kad dabar mūsų valstybės yra laisvos ir pačios kuria savo ateitį. Tikiu, kad tai, kas buvo, daugiau nebepasikartos. Tačiau mes negalime prarasti budrumo, turime budėti laisvės sargyboje ", - kalbėjo meras A. Kupčinskas.

Minėjimo metu prie atminimo lentos senosiose kapinėse Vengrijos ambasadorius ir Kauno meras padėjo vainikus. Minėjimo metu kalbėjo 1956 m. įvykių Kaune dalyvis Ferdinandas Vaitiekūnas. Jis pažymėjo, kad Vengrijos palaikymo mitinge dalyvavę tūkstančiai jaunuolių rizikavo savo laisve ir net gyvybe.

„Eisena pasuko Laisvės alėja. Mes iš visų pusių buvome apsupti milicijos. Kažkas iškėlė Lietuvos vėliavą, ją siuntė per rankas. Per Vėlines čia visada rinkdavosi pažangus jaunimas. Milicija iš anksto buvo pasiruošusi, Trakų gatvėje sustatė mašinas, į jas sugrūdo pačius aktyviausius mitingo dalyvius. Daug dalyvių sulaikė, sugrūdo į rūsius A. Mickevičiaus gatvėje", - prisiminimais dalijosi F. Vaitiekūnas.

Mitinge gausiai dalyvavo S. Lozoraičio vidurinės mokyklos mokiniai. Jie deklamavo patriotines eiles, dainavo dainas.

„Laisvės iškovojimus turime saugoti ir puoselėti", - minėjimo metu tvirtino jaunųjų krikščionių-demokratų atstovas Donatas Puslys.

www.kaunas.lt

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24