Vilniaus centriniame pašte – tremtinių laiškai

2012-06-19, 06:53
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Minint Gedulo ir vilties dieną Vilniaus centriniame pašte atidaryta filatelijos paroda „Sibiro laiškai“. Žymaus filatelisto Juozo Urbono parodoje „Sibiro laiškai“ lankytojai galės išvysti autentiškus tremtinių laiškus artimiesiems. Parodoje taip pat eksponuojami pašto ženklai, vokai, antspaudai, naudoti gulage. Iš viso parodoje eksponuojama keli šimtai filatelinių gaminių.

„Gulagas neturėjo savo pašto ir nebuvo išleista jokių specialių vokų ar atvirukų. Pirmieji laiškai, parašyti vagonuose, buvo išmesti pro vagonų langus, kad žmonės radę perduotų nurodytu adresu. Dalis tokių eksponatų vaizduojama ir šioje parodoje“, – sakė parodos autorius J. Urbonas.

Tremtyje laiškai buvo rašomi ant beržo tošies, šeimos nuotraukų ir atvirukų, atsivežtų iš namų, ant bet kokio pasitaikiusio popieriaus lapelio, taip pat – nutrynus ankstesnį tekstą, perklijavus voką. Dauguma laiškų parašyti paprastu pieštuku, rašalu ar tiesiog nudegintais degtukais.

Parodos „Sibiro laiškai“ eksponatai pradėti rinkti prieš dešimtmetį. Dalis filatelinės medžiagos buvo išlikę autoriaus šeimos ir giminių archyvuose. Keletas eksponatų plačiajai visuomenei eksponuojami pirmą kartą. Tai sovietinės valdžios nesunaikinti laiškai, siųsti į įvairias aukščiausias Sovietų Sąjungos institucijas, kraštų bei sričių NKVD padalinius.

Ši paroda puikiai įvertinta ir užsienio šalyse. 2010 metais Europos čempionate Antverpene (Belgija) J. Urbonas už šią kolekciją buvo apdovanotas paauksuotu medaliu, o 2011 metais tarptautinėje parodoje Gardine (Baltarusija) ši paroda apdovanota Didžiuoju aukso medaliu.

Paroda „Sibiro laiškai“ Vilniaus centriniame pašte veiks iki liepos 14 dienos.

Akcinė bendrovė Lietuvos paštas – plačiausią pašto paslaugų teikimo vietų tinklą turinti bendrovė Lietuvoje. Lietuvos paštas teikia pašto, logistikos bei finansinio tarpininkavimo paslaugas.

www.sumin.lt

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24