Rietave perlaidoti Lietuvos partizanų palaikai

2012-01-14, 07:39
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Penktadienį Rietave perlaidoti Lietuvos partizanai – 1952 m. sausį Žadvainų miške žuvę Butigeidžio rinktinės nariai.
Rietavo šv. Arkangelo Mykolo bažnyčioje už žuvusiuosius aukotos šv. Mišios, garbės sargybon stojo Krašto apsaugos savanorių pajėgų kariai. Partizanų palaikai perlaidoti Rietavo kapinėse.

Keturių vyrų ir vienos moters palaikai Rietavo savivaldybės Oginskių dvaro teritorijoje buvo rasti 2010 m. rugsėjo 23 d. atliekant archeologinius kasinėjimus.

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras, atlikęs istorinius archyvinius tyrimus, nustatė, kad žuvusieji yra Butigeidžio rinktinės Dariaus tėvūnijos Rambyno-Pilies būrio partizanai: grupės vadas Antanas Kontrimas-Parama, Pranas Graužlys-Pavasaris, Juozas Oželis-Dagilis, Ona Juškienė-Onutė ir Antanas Gedmintas-Lakštutis. Visi jie žuvo 1952 m. sausio 26 d. Žadvainų miške.

Iki perlaidojimo palaikai buvo saugomi Teismo medicinos institute, kur buvo atlikta palaikų identifikacija.

„Džiaugiamės. Ypač džiaugėsi mama ir teta, kad sesuo pagaliau atguls amžino poilsio ir žvakutę turėsime kur uždegti“, – sako Vida Ringienė, partizanės Onos Juškienės-Onutės dukterėčia.

Butigeidžio rinktinės Dariaus tėvūnijos Rambyno-Pilies būrys, kuriame veikė žuvę partizanai, priklausė Kęstučio apygardai, buvo įkurta 1946 m. rugsėjo 12 dieną. Ją sudarė Tauragės, Raseinių, Jurbarko, Šiaulių, Joniškio, iš dalies Kėdainių ir Kauno apskrityse veikę partizanų junginiai.

Paskutiniai Kęstučio apygardos partizanai žuvo 1959 metais.

Skaičiuojama, kad per partizaninį karą sovietai nužudė ir nukankino per 20 tūkstančių Lietuvos laisvės gynėjų. Pusė jų tebuvo vos 16-21-erių metų jaunuoliai, primena LTV naujienų tarnyba.

Jevgenijus Bardauskas
ELTA ir LTV naujienų tarnyba
www.lvcom.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24