Įamžins Napoleono viešnagę Lietuvoje

2012-01-10, 06:46
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Vilkaviškis ir Kaunas rengiasi įamžinti imperatoriaus Napoleono Bonaparto 200 metų lankymosi Lietuvoje jubiliejų, praneša LTV „Panorama“.

Prie Vilkaviškio dvaro, kuriame dvi dienas buvo apsistojęs Napoleonas, žadama pastatyti paminklinį akmenį. Kaune, Nemuno saloje, vyks Napoleono persikėlimo per Nemuną ir mūšio inscenizacija.

Vilkaviškio dvare prieš 200 metų dvi dienas, birželio 19–20-ąją, viešėjo Napoleonas Bonapartas, dvare buvo įsikūręs imperatoriaus Didžiosios armijos štabas. Kariaunai išmaitinti dvaro apylinkėse   buvo pastatytos 24 krosnys duonai kepti.

Iš čia Napoleonas rašė laiškus žmonai karalienei Marijai Luizai.

Istorijos šaltiniai teigia, kad dvaro teritorijoje palaidoti du prancūzų generolai, apylinkėse – šimtai prancūzų karių.

„Pavyzdžiui, pavardė „Tauckus“. Pasak istoriko Totoraičio, tai yra likusio prancūzų kareivio palikuonys. Tokių pavardžių faktų mes turime ir daugiau. Taip pat kaimelis Ada Marina, prancūzų kapinės tie Gižais, ties Alvitu, ties Vilkaviškiu“, – pasakojo Vilkaviškio krašto muziejaus direktorius Antanas Žilinskas

Su Napoleonu siejamas ir Užnemunės lietuvių tautinio judėjimo suklestėjimas.

„Čia 60 metų anksčiau nei visoje Lietuvoje panaikinta baudžiava. Ir tai sudarė galimybes čia ūkininkams leisti savo vaikus studijuoti Europoje, ir iš čia kilo daug kultūros, lietuvybės, valstybės kūrimo iniciatorių“, – teigė Vilkaviškio rajono vicemeras Algirdas Bagušinskas.

Napoleono buvimui šiame krašte atminti Vilkaviškio krašto muziejus jau išleido kalendorių.

Dvaro parke iškils paminklinis akmuo, galbūt Napoleono staliukas, prie kurio sėdėjo vienas žymiausių pasaulio karvedžių-imperatorių.

„Minėjimo metu galėtų būti prancūzų kareivių klubų tam tikras inscenizavimas, jų atvykimas į Vilkaviškį. Tai būtų labai tinkama“, – sumanymais dalinosi Vilkaviškio bendruomenės pirmininkas Dalius Nešukaitis.

Vilkaviškyje, po Prancūzijos armijos parado, buvo paskelbtas Napoleono įsakymas pulti Rusiją. Napoleono pirmoji armija persikėlė per Nemuną ir užėmė Kauną.

Minint 200 metų persikėlimo per Nemuną jubiliejų Kaune, Nemuno saloje, vyks mūšio inscenizacija. Mūšyje ketina dalyvauti apie pusantro tūkstančio karo istorijos klubų karių iš Lietuvos, Rusijos ir Prancūzijos. Krašto apsaugos ministerija planuoja įrengti pontoninį tiltą.

„Tris dienas miestas šurmuliuos, bus ir mugės, bus ir prekyba, bus ir įvairiausios atrakcijos, kurios primins būtent 1812 metus, taip pat konferencija, kurioje bus kalbama apie to meto dailę, muziką ir žmonių buitį“, – kalbėjo Kauno turizmo informacijos centro direktorius Sigitas Sidaravičius.

Renginiai, skirti Napoleonui atminti, Kaune prasidės birželio 22-ąją, Vilkaviškyje – liepos 6-ąją, per Valstybės dieną.

Rūta Lankininkaitė, Jūratė Anilionytė
LTV „Panorama“
www.lvcom.eu

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24