Palangos parkui grąžintas istorinis vardas

2012-01-03, 05:51
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Palangos Botanikos parkui sugrąžintas istorinis jo pavadinimas – Naujųjų metų išvakarėse jam vėl suteiktas Birutės vardas.

Prie Tiškevičių rūmų esantis parkas Botanikos parku pavadintas prieš 50 metų. Atkūrus nepriklausomybę, dėl parko vardo kilo diskusijos. Dažniausiai siūlyta jį pavadinti Tiškevičių arba Birutės parku.
Ginčų, teigiama, netrūko ir kurorto tarybos posėdyje, tačiau dauguma politikų balsavo, kad parkui būtų grąžintas istorinis Birutės vardas.

Kad parkas vadintas būtent šiuo vardu, patvirtina užrašai ant autentiško parko plano, neseniai rasto Versalio nacionalinės aukštosios sodininkystės mokyklos archyve. Teigiama, kad Tiškevičiai parką buvo pavadinę Birutės vardu, taip išreiškė pagarbą šventam Birutės miškui ir kalnui.

Ilgametis parko vadovas tikina, kad kurti parką šventoje vietoje net grafams nebuvo lengva.
„Vienoj vietoj šaltiniuose paminėta, kad kada reikėjo pavalyti mišką, apie 2 hektarus iškirsti, tai vietiniai palangiškiai supyko ir nėjo dirbti, kadangi manė, kad tai šventa giria. Ir grafui teko kviesti, kadangi čia pat siena buvo, vokiečių kareivius, kurie ir padėjo išvalyti tą plotą“, – pasakojo buvęs parko vadovas Antanas Sabeckas.

Istorinį pavadinimą atgavęs parkas gražės – šiemet ketinama pradėti antrąjį parko rekonstrukcijos etapą.
„Planuojama sutvarkyti centrinį įėjimą į dabar būsimą Birutės parką, ten įrengti metalinius kaltinius vartus, tvorą. Taip pat apšvietimo sistemą įrengti, sutvarkyti senąjį tvenkinį, jį išvalyti, sutvirtinti krantus“, – sakė parko direktorius Valdas Pakusas.

Jei užteks lėšų, turėtų būti sutvarkyta ir teritorija priešais rūmus, vadinama didžiuoju parteriu. Čia ketinama atnaujinti želdinius, takus, rekonstruoti fontaną, pastatyti 8 marmurines vazas.

Asta Kažukauskienė
LTV „Šiandien“
www.lvcom.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24