Laisvės alėjoje iškils naujas akcentas pirmajam lietuviškam filmui įamžinti

2021-04-16, 17:31
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Laisvės alėjoje iškils naujas akcentas pirmajam lietuviškam filmui įamžinti „Onytė ir Jonelis“ (Lietuvos literatūros ir meno archyvas)

Augančią „Kauno akcentų“ ekspoziciją po atviru dangumi netrukus papildys dar vienas kūrinys, papuošiantis Laisvės alėją. Jis skirtas pažymėti 90 metų sukaktį, kai būtent Kaune buvo sukurtas pirmas lietuviškas pilnametražis vaidybinis filmas „Onytė ir Jonelis“, Kauno miesto savivaldybė. Keturis mėnesius trukusi atranka artėja pabaigos link: jau galima susipažinti su menininkų pateiktais 11 pasiūlymų, kokie darbai galėtų įamžinti šią „kinematografinę“ sukaktį „Romuvos“ kino centro prieigose.

Pristato kauniečiams įvertinti

„Onytė ir Jonelis“ – ryškiausias meninis kino kūrinys, tarpukariu be valstybinės pagalbos sukurtas Kaune bei sulaukęs daug dėmesio visoje Lietuvoje. Jis įkūnijo tarpukario Lietuvos kino entuziastų ryžtą kloti pamatus profesionaliam lietuvių nacionaliniam kinui.

Praėjus 90 metų nuo filmo premjeros, Lietuvos menininkai pateikė kūrybiškų idėjų šiai sukakčiai įmažinti – nuo skulptūrų, dizaino objektų, gatvės piešinių iki kitokių meninių kompozicijų.

Kauniečiai kviečiami susipažinti bei įvertinti visas 11 menininkų idėjų. Visi programai „Kauno akcentai“ pateikti darbai skelbiami Kauno savivaldybės feisbuko paskyroje.

Čia lankytojai gali komentarais ar „patiktukais“ išreikšti savo nuomonę bei atiduoti simpatijas labiausiai patikusiems kūriniams. Vis dėlto lemiamą sprendimą priims kompetentinga vertinimo komisija.

Priešais „Romuvos“ kino teatrą

Nors kino teatro „Forum“, kuriame anuomet įvyko filmo premjera, nebėra, visai netoliese – kaip tik baigiamas atnaujinti, nuo tarpukario išlikęs kino teatras „Romuva“ su savo prieigomis. Būtent šioje Laisvės alėjos erdvėje ir iškils naujasis miesto akcentas.

„Kauno akcentai puošia miestą, suteikia jam įdomumo. Aš pati labai apsidžiaugiu, kai eidama gatve, netikėtoje vietoje atrandu naują meno kūrinį. Labai laukiame vaidybiniam filmui „Onytė ir Jonelis“ skirto akcento. Tam tikra prasme jis bus ir pažintinis objektas, kuris primins, koks reikšmingas buvo pirmasis lietuviškasis filmas šiandieninio kino kontekste“, – kalbėjo Kauno kino centro „Romuva“ direktorė Rūta Mašanauskaitė.

Pasak jos, pamačius naujus menininkų kūrinius miesto gatvėse, norisi apie juos sužinoti daugiau – kodėl darbai atsirado būtent toje vietoje, su kuo yra susiję. Tad akcentai atlieka ne vien puošmenos funkciją, bet ir priverčia apie juos pagalvoti, pasidomėti plačiau.

Rekonstrukcija – finišo tiesiojoje

Planuojama, kad jau šią vasarą legendinis kino centras „Romuva“ pakvies lankytojus į atnaujintas daugiafunkcines erdves. Įstaigos vadovė atskleidžia, kad pastato rekonstrukcijos darbai jau pasiekė finišo tiesiąją. Šiuo metu valomos patalpos, atliekamos smulkios baigiamosios korekcijos.

Kino salėje be filmų seansų vyks ir modernaus šokio bei kitų scenos menų pasirodymai, o antrame pastato aukšte įsikurs kūrybinės dirbtuvės edukacinėms veikloms ir kitiems užsiėmimams.

„Romuva“ – vienas iš Kauno modernizmo architektūros simbolių, drauge su visa vadinamąja optimizmo architektūra pretenduojančių į UNSECO Pasaulio paveldo sąrašą.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24