Seimas pagerbė Žygimantą Augustą 500-ųjų gimimo metinių proga

2020-09-16, 09:55
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Seimas pagerbė Žygimantą Augustą 500-ųjų gimimo metinių proga © L24 (fot. Marliena Paškovska)

Seimas, pabrėždamas, kad 2020 m. rugpjūčio 1 d. sukako 500 metų nuo Lietuvos Didžiojo kunigaikščio ir Lenkijos karaliaus Žygimanto Augusto gimimo ir pažymėdamas, kad jis sustiprino Lenkijos ir Lietuvos santykius, pagerbė Žygimanto Augusto asmenybę ir paragino prisiminti jo gyvenimą bei pasiekimus.

„Kraujo ryšiais susijęs su vienomis garsiausių Europos giminių Habsburgais ir Aragonais istorijos puslapiuose jis išliko kaip vienas žymiausių valdovų. Žygimanto Augusto asmenybė įkūnija geriausias Europos regiono politines tradicijas. Jis buvo Lenkijos ir Lietuvos valstybės stiprios jungties su Baltijos jūra koncepcijos autorius bei jos įgyvendintojas“, – pabrėžiama priimtame dokumente.

Rezoliucija atkreipiamas dėmesys į tai, kad Žygimantas Augustas įėjo į lenkų ir lietuvių tolerancijos istoriją. „Likdamas ištikimu katalikybei, jis tuo pačiu metu pripažino tarpreliginį diskursą ir rūpinosi, kad būtų gerbiamos stačiatikystės bei protestantizmo išpažinėjų teisės. Būdamas puikiai išsilavinusiu valdovu, Žygimantas Augustas pasistengė, kad jo valdymo laikais, Renesanso epochoje, vystytųsi literatūra, menas ir architektūra, o jo valdoma valstybė taptų vienu iš humanizmo centrų“, – akcentuojama rezoliucijoje.

Seimo kanceliarijos inf.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24