Atnaujintas Šv. Stepono skvero projektas: greta atminties ženklų – laisvalaikio veiklos

2020-04-01, 08:36
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Atnaujintas Šv. Stepono skvero projektas: greta atminties ženklų – laisvalaikio veiklos Pranešimo spaudai autorių nuotr.

Šv. Stepono skvero ir gatvės rekonstrukcijos projektas keliauja pirmyn – Vilniaus savivaldybės Vyriausiojo miesto architekto skyrius pritarė jam po to, kai SĮ „Vilniaus plano“ komanda pakoregavo savo darbą pagal viešo pristatymo metu gautas pastabas.

Sostinės savivaldybė ruošiasi visiškai atnaujinti iki šiol apleistą ir nenaudojamą, tačiau unikalią ir ilgą istoriją turinčią teritoriją – šalia Šv. Stepono bažnyčios esantį skverą, o taip pat rekonstruoti Šv. Stepono gatvę pritaikant ją pėstiesiems ir dviratininkams. Tikimasi, kad skveras šioje Naujamiesčio dalyje taps nauja gyventojų traukos vieta. XV–XX a. prie Šv. Stepono bažnyčios buvusios kapinės vėliau buvo paverstos kalėjimo kiemu, o vėliau – statybos ir sandėliavimo aikštele. Dar neseniai šioje teritorijoje veikė statybos įmonės, o didžioji teritorijos dalis padengta asfalto danga, nes buvo naudojama laikyti statybinę techniką ir medžiagas. Be to, skvero sklype tebėra gamybinės ir sandėliavimo infrastruktūros liekanų.

„Vilniaus plano“ architektai (projekto vadovas Vincas Brezgys, architektas Paulius Jonys) įvertino sausio pabaigoje vykusiame viešame projekto pristatyme pateiktas kultūros paveldo specialistų, gyventojų ir kitų suinteresuotų visuomenės atstovų pateiktas rekomendacijas ir priėmė kelis lokalius sprendinių pakeitimus. Bus keičiamas reljefas aplink bažnyčią – nukasant seniau supiltą gruntą ir taip sukuriant erdvę geresniam jos apžvelgiamumui ir erdvesnį šventorių. Vietoje planuoto amfiteatro aplink bažnyčią bus suformuotas nedidelis amfiteatras ant kapinių zonos ribos su informaciniu stendu apie buvusias kapines. Taip pat nuspręsta panaikinti paviljoną buvusių kapinių zonoje bei taką per pievą. Bus nuardyta dalis sovietmečio relikto – krano konstrukcijos kolona (kranas atsirado čia pastačius pramoninį gamybinį kompleksą, projektiniuose sprendiniuose jį siūloma palikti kaip paveldo nepaisymo iliustraciją).

Projekto apimtis po koregavimo nepasikeitė: jis apima Šv. Stepono gatvės dalies nuo Šopeno iki Algirdo gatvės ir skvero prie Šv. Stepono bažnyčios teritorijos rekonstravimą.

Aukštutinėje terasoje – buvusi kapinių zona

Viešai pristatyti projektiniai pasiūlymai sulaukė ne tik didelio visuomenės, laukiančios žaliųjų erdvių palaikymo, bet ir dalies paveldosaugininkų abejonių dėl bažnyčios ir erdvės aplink ją tvarkymo planų. Nors į projekto apimtį bažnyčios rekonstravimas neįeina, erdvės aplink ją sutvarkymas tapo viena esminių užduočių po viešo svarstymo.

Įvertinus, kad sklypas patenka į kultūros paveldo objekto teritoriją, kurioje, šalia Šv. Stepono bažnyčios, buvo laidojamos maro ir badmečio aukos dar iki pradedant statyti bažnyčią 1600 metais, o vėliau ten buvo veikiančios kapinės (kurios yra iš esmės sunaikintos) nuspręsta atkurti miesto erdvę – skverą, suformuojant daugiau erdvės bažnyčiai bei pažymint buvusių kapinių teritoriją (kartu atkuriant buvusį reljefo lygį iš bažnyčios pusės). Taip pat numatytas patekimas iš Šv. Stepono gatvės, buvusių kapinių kalvelės įspūdžio sukūrimas iš dalies koreguojant esamą reljefą, apželdinant ją veja ir želdynais, numatant aplink takų sistemą. Be to, dalį esamų statinių numatoma panaudoti kaip priemones iliustravimui, kaip sovietmečiu ši teritorija nukentėjo.

Atsakant į pastabas dėl buvusių kapinių atsigręžta į istorinius planus ir archeologinius tyrimus.

Turima medžiaga leidžia teritoriją skirstyti į tris pagrindines zonas. Buvusių kapinių zonoje suplanuotas ramesnis viešos erdvės veiklų, istorinio atminimo ir jos kaitos išaiškinimo scenarijus. Prie gatvės, žemutinėje dalyje, esanti zona galėtų būti aktyvesnė ir konkretesnėmis priemonėmis panaudota gyventojų reikmėms. Aplink Šv. Stepono bažnyčią esanti zona dabar vertintina kaip šventorius. Ši teritorija sklypų ribomis atskirta nuo aplinkiniuose privačiuose sklypuose bendra istorine praeitimi besisiejančių teritorijų. Projekto autorių nuomone, paveldo objekto teritorija turėtų būti vystoma pagal bendrą koncepciją, įvertinant šio projekto sprendinius.

Vietoj asfalto – želdynai

Naujamiestyje nėra didesnių viešųjų erdvių, kuriose gyventojai galėtų leisti laiką ir pailsėti nuo miesto triukšmo, tad planuojant teritoriją vienas pagrindinių tikslų buvo numatyti kuo daugiau žalios erdvės. Dėl to pasiūlyta išardyti esamą asfalto dangą, aptvarkyti esamą reljefą ir želdinius suformuojant kuo didesnę pievą įvairioms veikloms.

Atnaujinti numatytą teritoriją galima skirstyti į žemutinę dalį (prie Šv. Stepono gatvės) ir aukštutinę dalį (prie Šv. Stepono bažnyčios). Pastaroji istoriškai patenka į buvusių kapinių teritoriją. Viršutinėje terasoje – kalvelėje, buvusių kapinių vietoje, numatoma veja ir, kur leidžia supiltinio grunto storis, – želdynai.

Prie gatvės – aktyvesnės veiklos

Visos aktyvesnės veiklos planuojamos teritorijos žemutinėje dalyje. Prie Šv. Stepono bažnyčios iš pietinės pusės šiuo metu yra supiltinio grunto šlaitas. Projekte siūloma išplėsti bažnyčios prieigas nukasant jį ir iš dalies atkuriant autentišką reljefą. Priešais norima formuoti erdvę, kurioje bažnyčia nebebus „paskendusi“, taps plačiau matoma ir prieinama. Reljefo skirtumą siūloma panaudoti nedideliam amfiteatrui, kurio dalyje galimas meninis / informacinis akcentas kapinių ir čia palaidotų žmonių atminimui.

Takų sistema

Takais norima ne sudalyti teritoriją, o tik apjuosti ją. Kitaip tariant, aplink centrinę pievą ves tik pagrindinis takas. Šalia pagrindinio tako numatomi nedideli takeliai „serpantinai“, kur nuolydis bus pritaikytas žmonėms su negalia, numatomi poilsio suoliukai, rašoma pranešime spaudai.

Takų sistema formuoja labai aiškią kompoziciją, kurios centre bus pieva, apjuosta taku, jungiančiu įvairias veiklų zonas. Pagrindinis takas prasideda prie Šv. Stepono gatvės, pamažu kyla iki erdvės prie šventoriaus ir koncentruoja vaizdą į pagrindinį akcentą – Šv. Stepono bažnyčią, o toliau veda ratu aplink pievą – buvusių kapinių kalvelę.

„Man atrodo, kad projektas po šių korektūrų tapo visapusiškai darnesnis: padidėjusi erdvė ir pašalintas supiltinis gruntas bažnyčios prieigose išties geriau atskleidžia bažnyčios architektūrinę išraišką, paryškina jos grožį, atokiau nuo bažnyčios išliekantys pramoninių XX a. konstrukcijų ženklai skvero lankytojams primins apie dramatišką ir sudėtingą miesto istoriją bei apie sovietų brutalų elgesį su istorijos ir kultūros paveldu. Be to, turėsime puikią viešąją erdvę atgimstančiame Naujamiestyje“, – vertindamas pataisytus projektinius pasiūlymus sakė vyriausiasis miesto architektas Mindaugas Pakalnis.

Dabar bus rengiamas techninis Šv. Stepono skvero ir gatvės rekonstravimo projektas, vėliau gavus statybos leidimą bus pradėti rangos darbai. Realizuoti projektą tikimasi iki 2023-iųjų pabaigos.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24