Valdovų rūmų muziejus kviečia į ekskursijas ir edukacinius užsiėmimus

2020-03-27, 05:09
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Valdovų rūmų muziejus kviečia į ekskursijas ir edukacinius užsiėmimus pixabay.com asociatyvi nuotr.

Nacionalinį muziejų Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmus jau seniai buvo galima lankyti virtualioje erdvėje, neišeinant iš namų, tačiau šiuo ypatingu laikotarpiu muziejus savo lankytojams dovanoja išskirtines paslaugas. Nuo šiol kiekvieną savaitę virtualioje erdvėje bus galima dalyvauti Valdovų rūmų muziejaus profesionalių gidų vedamose virtualiose ekskursijose, taip pat namie išbandyti išradingų edukacijos specialistų paruoštus specialius edukacinius užsiėmimus.

„Valdovų rūmų muziejaus misija – ne tik kaupti ir tirti Lietuvos valstybės bei jos valdovų istorijos ir kultūros paveldą, formuoti unikalius archeologijos rinkinius, taikomosios ir vaizduojamosios dailės kolekcijas bei ieškoti vertingos lituanistinės medžiagos, bet ir visa tai įvairiomis priemonėmis pristatyti Lietuvai ir pasauliui. Susidariusi situacija šalyje ir visame pasaulyje sulėtino mūsų veiklos tempą, tačiau tikrai nesustabdė, atvirkščiai, leido į viską pažvelgti kūrybiškai ir įgyvendinti tai, kas buvo planuota anksčiau“, – teigia Valdovų rūmų muziejaus direktorius dr. Vydas Dolinskas, pabrėždamas, kad net ir tokiu laikotarpiu, kai valstybė susiduria su daugybe iššūkių, kultūros paslaugų poreikis yra dar akivaizdesnis, o kultūrininkus šis laikas skatina ieškoti naujų veiklos formų ir ryšio su lankytojais kanalų.

Naudojantis šiuolaikinėmis technologijomis, šiuo metu Valdovų rūmų muziejaus specialistai suplanavo ir ves iš viso šešias virtualias ekskursijas, jose dalyvausiantys lankytojai galės apžiūrėti visas nuolatines muziejaus ekspozicijas, taip pat veikiančias tarptautines parodas, kitas patrauklias ir lankytojų laukiančias erdves.

Virtualios ekskursijos po Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rūmų istorinės ir architektūrinės raidos archeologinę ekspoziciją (I maršrutas) metu lankytojai gali pamatyti XIII–XVII a. autentiškus mūrus, vitrinose eksponuojamus gausius bei vertingus radinius, rūmų raidos maketus, iš viso pasaulio sukauptą lituanistinę ikonografinę medžiagą, pažinti rūmų sunaikinimo ir atkūrimo istoriją ir kt., taip pat pasiklausyti turiningo pasakojimo apie čia buvusios rezidencijos raidą.

Į Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rūmų atkurtų istorinių reprezentacinių interjerų ekspoziciją (II maršrutas) pakviesti lankytojai kartu su gidu „gali virtualiai pasivaikščioti“ po reprezentacines menes, pasižyminčias atkurtais istoriniais vėlyvosios Gotikos, Renesanso ir ankstyvojo Baroko epochų reprezentaciniais interjerais, sužinoti, kokie istoriniai įvykiai vyko šiose erdvėse Jogailaičių ir Vazų dinastijų valdymo laikais, kokiais meno kūriniais tokios salės buvo puošiamos praėjusiais amžiais bei kokiomis vertybėmis garsėjo valdovų lobynas.

Virtualią ekskursiją po Lietuvos didžiųjų kunigaikščių pilies ir rūmų įtvirtinimų bei ginkluotės, kasdienio gyvenimo ir muzikinės kultūros ekspoziciją (III maršrutas) sudarys dvi dalys. Pirmoje dalyje lankytojai gali susipažinti su tikruoju Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino laikų bokštu, pilies ir rūmų įtvirtinimais bei įstabia ginkluotės kolekcija, sukaupta per archeologinius tyrimus bei papildyta įspūdingais naujai įsigytais ar dovanų gautais ginklais ir šarvais. Antroje virtualios ekskursijos dalyje lankytojų laukia pasakojimas apie rūmų gyvenimo kasdienybę, virtuvę, valgymo ypatumus bei muzikinės kultūros ir muzikavimo tradicijas.

Ir lituanistiniu požiūriu svarbūs europinio meno lobiai iš Italijos (į kurią tikriausiai dar ilgai nebus galima keliauti) pristatomi virtualios ekskursijos po tarptautinę parodą „Nuo SACRO iki PROFANO. Giorgio Barrati dailės kolekcija iš Milano“ (IV maršrutas) metu. Dar vienas virtualus susitikimas su gidu vieno šedevro tarptautinėje parodoje „Šlovingas, didis ir neregėtas įvykis: 1611 m. Maskvos caro priesaika“ atskleis visus šio neregėto istorinio įvykio užkulisius.

Kiekvienos virtualios ekskursijos su gidu premjera Valdovų rūmų muziejaus virtualiuose kanaluose – interneto svetainėje ir socialiniuose tinkluose – bus skelbiama kiekvieną savaitę. Po įvykusios premjeros šios nufilmuotos ekskursijos liks virtualioje erdvėje, jas lankytojai galės lankyti jiems patogiu laiku.

Tai – ne vienintelė Valdovų rūmų muziejaus staigmena šiuo ypatingu laikotarpiu: muziejaus edukacijos specialistai taip pat turi parengę specialių edukacinių užsiėmimų šeimoms su vaikais. Virtualiai susipažinus su šiais užsiėmimais, galima išmokti žaisti Viduriniais amžiais išpopuliarėjusį žaidimą – kvirkatą, pasižiūrėti edukacinių filmukų, nusimegzti karūną ir kt. Nauji edukaciniai užsiėmimai bus skelbiami taip pat kiekvieną savaitę Valdovų rūmų muziejaus interneto svetainės aktualijų skiltyje.

„Paradoksalu, tačiau virtualios paslaugos mus taip pat gali priartinti prie mūsų valstybės istorijos ir paveldo, leisti įdėmiau įsižiūrėti į mūsų praeities reliktus, permąstyti esminius istorijos faktus ir projektuoti jų patirtį dabarčiai bei ateičiai, sukurti tam tikrą dvasią ir energiją, gerinti žmonių psichologinę savijautą, o ir pačiai muziejininkystei suteikti visai kitą kokybę bei priartinti ją prie žmonių net ir tokiomis ekstremaliomis sąlygomis. Tikimės, kad tai, ką paruošėme, mūsų virtualių platformų lankytojai įvertins, o vėliau, kai įveiksime negandas, ateis į muziejų visko detaliau gyvai patyrinėti. Juk Lietuva ir visa Europa per amžius susidūrė su daugybe nelaimių, bet visas jas įveikdavo, dar labiau sustiprindavo savo kūrybines galias ir pasiekdavo naujų įspūdingų pergalių. Taip neabejotinai turi būti ir šį kartą“, – sako Valdovų rūmų muziejaus direktorius, įsitikinęs, kad pasiūlyta virtuali realybė gali daugelį smalsuolių įkvėpti ir paakinti vėliau ateiti į muziejų ieškoti susitikimo su autentiškomis vertybėmis, žmonijos kultūrine kūrinija.

Valdovų rūmų muziejaus dabar pristatomos virtualios paslaugos nėra naujiena. Didelė dalis jų, tokių kaip kiekvieną savaitę skelbiama vieno eksponato paroda su vizualia medžiaga ir aprašymais, jau kelerius metus skelbiama muziejaus interneto svetainėje ir socialiniuose tinkluose.

Muziejus taip pat yra prieinamas dviejose virtualiose galerijose. 2013 m., atvėręs pirmąją dalį lankytojams, Valdovų rūmų muziejus tapo viena pirmųjų kultūros institucijų Lietuvoje, dalyvavusių bendrovės „Google“ virtualios pasaulinės muziejų galerijos projekte. Jame, panaudojant „Google Street View“ technologiją, buvo įamžintos pirmosios ekspozicijos. Kitas virtualios galerijos projektas įgyvendintas 2015 m. kartu su VšĮ „3D Vilnius“ ir yra skirtas išskirtinai lietuvių visuomenei – čia muziejaus ekspozicijos pristatomos sujungiant vaizdinę ir tekstinę informaciją lietuvių kalba.

Šiuo metu abi galerijas galima lankyti internete, o pasibaigus karantino laikotarpiui atvykti į muziejų ir pamatyti realius pokyčius, įvykusius per septynerius metus nuo Valdovų rūmų muziejaus veiklos pradžios.

Visas virtualias Valdovų rūmų muziejaus paslaugas galima rasti čia: https://www.valdovurumai.lt/aktualijos/virtualus-valdovu-rumu-muziejus

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24