Spausdinti šį puslapį

Pagerbtos holokausto aukos

2011-09-24, 11:16
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Minint Lietuvos žydų genocido aukų atminimo dieną Aukštuosiuose Paneriuose pagerbti holokausto aukų susirinko šimtai žmonių.

Prieš 70 metų Panerių miškuose buvo sunaikintas Vilniaus getas.

Per Antrąjį pasaulinį karą, 1941-ųjų rugsėjo pradžioje, vos nacių kariuomenė įžengė į Vilnių, senamiestyje buvo įkurtas Vilniaus getas. Čia žydų bendruomenė laikyta izoliuota, o per kelerius metus vežant į Panerius – sunaikinta. Paskutinius Vilniaus žydus naciai sušaudė 1943-ųjų rugsėjo 23–24 dienomis.

Vasaros pradžioje perlaidotos vienos pirmųjų Vilniaus geto aukų, nuo kurių prasidėjo organizuotas žydų šaudymas Lietuvoje.

„Ceremonija ypatinga ir simboliška, buvo palaidotos karo aukos, ne bevardžiai kūnai, jų pavardes mes žinome, nužudytųjų tarpe buvo ir katalikų, vietos kapuose užteko visiems žydams ir ne žydams, palaidojome pagal judėjų ir katalikų apeigas“, – sako Lietuvos žydų bendruomenės pirmininko pavaduotoja Faina Kukliansky.

Prie memorialo aukų atminimui aukščiausi šalies vadovai padėjo gėlių, nacių nužudytuosius pagerbė ir patys getą išgyvenę žydai.

„Ši diena skirta ne tik praeičiai paminėti, bet ir žvilgsniui į priekį. Kiekvienas be išimties turi pareigą išmokti praeities įvykius, pasirūpinti, kad tokie reiškiniai negalėtų pasikartoti“, – teigia Izraelio pramonės, prekybos ir darbo ministras Šalomas Simhonas.

Minint žydų genocido dieną, moksleiviai masinių žudynių vietose prie įvairių miestų ir miestelių dėliojo menorą iš akmenų. Tokia sudėliota ir prie memorialo aukoms.

„Mūsų stovėjimas čia daug sunkesnis, lieka tik dejuojanti ir raudanti širdis, ano didžiojo Vilniaus aidas, išmintis, atsirandanti kenčiant kartu su kitais, tiesa apie budelius ir jų aukas, dar atgailos pelenai“, – per ceremoniją kalbėjo kunigas pranciškonas Julius Sasnauskas.

Seimo vadovė tikina, kad viena yra apie tai skaityti, visiškai kita pamatyti holokausto muziejuje Vašingtone.

„Pamatai tokius batelius, kur jų yra jūra, ir tada supranti, kas tuos batelius avėjo – tai buvo mažamečiai vaikai, kuriems 2–3 metai. Ir tų batelių ne tūkstantis, o tūkstančiai.

Senoliai kartais sako: ne žvėrių reikia bijoti, o žmonių. Tai man norisi pasakyti: žmonės, būkime žmonėmis, o ne žvėrimis“, – sako Seimo Pirmininkė Irena Degutienė.

Naciai ir jų talkininkai Lietuvoje sunaikino per 200 tūkst. – beveik visą šimtmečius Lietuvoje gyvenusią žydų bendruomenę.

Tomas Kavaliauskas
LTV „Šiandien“

www.lvcom.lt

Komentuoti