Spausdinti šį puslapį

Kauno kapinėse paminėtos 57-osios Vengrijos sukilimo metinės

2013-10-22, 14:05
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Ramybės parke paminėtos 57-osios vengrų sukilimo prieš okupaciją metinės. 1956 metų spalio 23-ąją Budapešte įvykusioje demonstracijoje dalyvavo keli šimtai tūkstančių prieš okupaciją nusiteikusių vengrų tautos žmonių. Vėliau demonstracija peraugo į liaudies sukilimą, kuris neužilgo išplito po visą šalį. Sukilime aktyviausiai reiškėsi studentija, darbininkų klasės atstovai ir kiti su atvykėliais okupantais nenorėję taikstytis Vengrijos piliečiai.

Pirmadienį vykęs minėjimas tradiciškai pradėtas Lietuvos ir Vengrijos himnais, po jų Vengrijos ambasadorius Lietuvoje J. E. Zoltanas Pecze bei Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas šalia atminimo lentos padėjo gėlių vainikus.

„Nors nuo sukilimo pradžios praėjo nemažai laiko, padarytos žaizdos vengrų, lietuvių ir kitose sovietų represijas patyrusiose tautose gyja lėtai. Prieš daugiau nei pusę amžiaus šioje vietoje susirinkę kauniečiai solidarizavosi su vengrais, surengdami demonstraciją ir šaukdami „Laisvę Lietuvai". Dabar kaip niekad turime būti vieningi, puoselėti ir branginti taip sunkiai iškovotą laisvę, o jaunajai kartai perduoti ir skiepyti patriotiškumo jausmus", - susirinkusiems sakė Kauno vadovas A. Kupčinskas.

„Prieš 57-erius metus Lietuvos žmonės, per radiją išgirdę Vengrijoje kilusios revoliucijos atgarsius ir per Vėlines susirinkę šiame parke pagerbti amžino poilsio atgulusių lietuvių tautos didvyrių, surengė demonstraciją, skirtą palaikyti vengrų tautos žmones. Ačiū jiems, kurie rizikuodami savo laisve ir net gyvybe išreiškė paramą Vengrijos žmonių sukilimui. Jie niekuomet nebus pamiršti. Ši revoliucija sutraukė viso pasaulio dėmesį, kaip spontaniškas ir beprecedentis įvykis, nukreiptas prieš totalitarinį rėžimą",- minėjimo metu kalbėjo Vengrijos ambasadorius.

Ambasadorius pirmadienį susirinkusiems pristatė Vengrijoje parašytą knygą apie Baltijos šalyse vykusį partizaninį karą.

„Nuo šiol vengrai galės susipažinti su mažiau žinomu Europos istorijos skyriumi. Partizanų pasipriešinimo kovos, vykusios daugiau nei du dešimtmečius, yra unikali lietuvių kovos prieš Sovietų valdymą istorijos dalis", - pabrėžė J. E. Zoltanas Pecze.

Vengrijos revoliucijos 57-ųjų metinių minėjime senosiose Kauno kapinėse kalbą sakęs jaunųjų krikščionių demokratų pirmininkas Vytautas Keršanskas pabrėžė, jog „turbūt nėra geriau tautų vienybę parodančių pavyzdžių kaip bendra pavergtų tautų kova už laisvę. Šis sukilimas, kaip ir daugelis kitų, buvo numalšintas, tačiau šiandien galime kalbėti apie mūsų tautų didvyrius, kurie vedini tautos laisvės idealo paaukojo savo gyvybes".

Minėjime taip pat dalyvavo 1956 metų įvykių Kaune dalyviai ir S. Lozoraičio vidurinės mokyklos mokiniai, kurie deklamavo patriotines eiles, dainavo dainas.

kaunas.lt

 

Komentarai  

 
#1 Aaaa 2013-10-28 18:17
Vilniaus krastas atitiko Lietuvai, kronika:

http://www.youtube.com/watch?v=jJP30rCDgCE
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 

Komentuoti