Rusų tankams išeiti tiesių kelių nebuvo

2013-08-31, 06:41
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Prieš 20 metų - 1993-iųjų rugpjūčio 31 dieną - pusę amžiaus mūsų laisvę varžiusi Rusijos kariuomenė paliko Lietuvą. Jos išvedimas tapo vienu didžiausių jaunos valstybės išbandymų ir laimėjimų. Kaip Lietuvai pavyko tapti pirmąja iš Baltijos valstybių, atsikračiusių okupacinės kariuomenės, greitesne ir už Vokietiją bei Lenkiją, iš kurių sovietai išėjo tik po metų?

Niekas jau ir neprisimena, kieno tai didžiausias nuopelnas. "Respublikos" pokalbis su pirmuoju Nepriklausomybę atgavusios Lietuvos krašto apsaugos ministru, Vyriausybės vyriausiuoju įgaliotiniu Rusijos kariuomenės išvedimo klausimais, Nepriklausomybės Atkūrimo Akto signataru Audriumi Butkevičiumi.

"Tuo metu Tarybų Sąjunga neturėjo vienos galvos. Joje, kaip ir dabartinėje Rusijoje, malėsi daugybė interesų grupių, užsiimančių įvairiausiomis intrigomis, perversmais. Jų interesų ir žaidimų panaudojimas savo labui ir buvo mano požiūris į Lietuvos ir Rusijos politiką. O oficialusis požiūris, kurio laikėsi Valstybinė derybų su Rusija delegacija ir Landsbergis, ignoravo tokio lošimo galimybes... Todėl teko naudotis mano, kaip gynybos ministerijos vadovo, galimybėmis vedant derybas su analogiška žinyba Rusijoje. Kai derybų delegacijos procesas užstrigo, pradėjau ieškoti proveržio kelių. Galimybe mums tapo Boriso Jelcino, įkūnijančio prezidentinę valdžią, ir Parlamento, vadovaujamo Ruslano Chasbulatovo, kuris buvo nė kiek ne mažiau autoritariškas nei prezidentas, interesų konfliktas. Geri asmeniniai santykiai su daugybe Rusijos politikų, tarp jų ir su gynybos ministru, leido pasiūlyti jiems tuo metu labai reikalingą išeitį. Tolesni įvykiai viską paaiškina",- pasakoja A.Butkevičius.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24