Spausdinti šį puslapį

Prieš 20 metų baigėsi LRT rūmų okupacija

2011-08-22, 12:04
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pirmadienį sukanka 20 metų, kai praėjus 222 dienoms po Lietuvos radijo ir televizijos rūmų okupacijos, į pastatą sugrįžo tikrieji šeimininkai.
1991 m. Sausio 13-ąją sovietams okupavus radiją ir televiziją, darbuotojai dirbo išsibarstę po 14 skirtingų vietų.
Tuometinis Lietuvos radijo ir televizijos generalinio direktoriaus pavaduotojas Juozas Neverauskas pasakoja, kad nutilus radijo ir televizijos studijoms, po 40 sekundžių įsijungė atsarginė studija Sitkūnuose.

„Karo atveju buvo ruošiamas atsarginis telecentras, kurį užėmė pora dienų anksčiau, kad mes negalėtume juo naudotis. O radijo studija buvo paruošta Sitkūnuose, ji ir pradėjo darbą. Tačiau tai buvo labai maža studija. Kokybiškai transliuoti programą iš ten nebuvo galimybių. Todėl mums labai pasitarnavo Aklųjų sąjungos studijos, kur mūsų radijas buvo įsirengęs. Aukščiausioje Taryboje (dabartiniame Seime) studija buvo įrengta. Taip pat Kauno studija, kuri iš karto perėmė televizijos transliaciją. Žmonės važinėjo į Kauną, vežėm ten kasetes. Programa taip pat buvo rengiama Žurnalistų sąjungos patalpose, kur „Panorama“ buvo įsikūrusi. Mes buvome išsibarstę po 14 įvairių vietų“, – prisimena J. Neverauskas.
Tuometinis Lietuvos radijo ir televizijos gamybos ir eksploatacijos skyriaus viršininkas Zenonas Bilevičius sako, kad tuo metu paruoštas laidas pristatydavo į Kauną. „Vežėm mašinomis, kita brigada važiuodavo traukiniu, jeigu kartais atsitiktų nelaimė ir mus ten areštuotų. Tokiomis sąlygomis pradėjome darbą“, – pasakoja Z. Bilevičius.
J. Neverauskas sako, kad rugpjūčio 22 d. rytą buvo pasiūlyta organizuoti mitingą prie radijo ir televizijos pastatų ir kviesti žmones. „Į mitingą susirinko daug žmonių. Tada mes sužinojom, kad mums pastatus atiduos “, – teigia Tuometinis Lietuvos radijo ir televizijos generalinio direktoriaus pavaduotojas.
Tačiau, anot jo, sugrįžus į radijo ir televizijos pastatus, darbuotojai išvydo suniokotą techniką.
„Kada mes grįžom rugpjūčio 22 dieną, tai buvo klaiku. Antrojoje studijoje, iš kurios šiuo metu transliuojama „Panorama“, pamatėme mūsų pultus užpiltus gesintuvų skysčiu. Mūsų technikai puolė plauti pultus, kai ką atstatėme. Atstatinėti aparatūrą mums talkino Šiaulių televizorių gamyklos specialistai. Užtrukome keletą mėnesių [kol viską atkūrėme]. Kino gamybos komplekso mes nutarėme išvis neatkurti, nes jis buvo paverstas šiukšlynu: sunaikinta aparatūra, sudaužyti objektyvai, prišnerkšta. Kai kurios patalpos buvo užterštos gyvsidabriu“, – prisimena J. Neverauskas.
www.lrt.lt

Komentuoti