Kauno tvirtovės VII forto 130 metų gimtadienis: analogų neturinti šventė miestiečiams

2013-08-24, 18:53
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Devyniolikto amžiaus pabaigoje Kauno miesto likimas pasikeitė visam laikui. Miestui tapus svarbiu strateginiu Rusijos Imperijos tašku, bei pablogėjus santykiams su Vokietija buvo nuspręsta Kaune įkurti pirmos klasės tvirtovę. Statybos prasidėjo 1882 metais ir užtruko ilgiau nei 25 metus, o kainavo apie 30 milijonų rublių. 1883 metais buvo pasirašytas papildomas kontraktas, kuriame rangovas įpareigotas užsiimti ir VII forto statybomis, todėl būtent ši data laikoma šio forto „gimimo" metais.

VII fortas – vienintelis mūrinis Kauno tvirtovės įtvirtinimas, kuris yra pritaikytas kultūrinei ir muziejinei veiklai. Nuo 2009 metų forte šeimininkauja karo istorijos entuziastai Všį „Karo paveldo centras". Viešoji įstaiga aktyviai dirba jau šešerius metus ir savo veiklos ataskaitose skaičiuoja - 5 išleistas knygas, 2 naujus muziejus Lietuvoje ir 2 tvarkomus Kauno tvirtovės fortus. "Karo paveldo centras" nuolat dalyvauja projektinėje veikloje ir buria partnerių tinklą visame pasaulyje.

Būtent "Karo paveldo centro" darbuotojų galvose ir gimė idėja įsimintinai atšvęsti VII forto 130 metų gimtadienį. Šventės organizatoriai siekia ne tik supažindinti lankytojus su istorija, bet suteikti galimybę patiems ją kurti. Renginio metu lankytojų laukia interaktyvios pramogos – orientacinė 12 žingsnių ekskursija, leisianti lankytojams iššniukštinėti slapčiausius forto kampelius; lobio paieška ir muilo burbulų dirbtuvėlės mažiesiems forto draugams; istorinė fotoateljė, kurioje šventės svečiai galės trumpam pasijusti tikrais Rusijos Imperijos ar Kaizerinės Vokietijos kariais; šaudymo pratybos viename iš šaudmenų sandėlių, bei gyvoji biblioteka.

Renginį vainikuos Pirmojo Pasaulinio karo rekonstrukcija, kurią žiūrovams paruošė karo istorijos rekonstrukcijos klubai "Grenadierius", "Kauno tvrtovės įgula", bei svečiai iš Latvijos karo istorijos klubų. Mūšio metu žiūrovų laukia ne tik žvangančių ginklų garsai, bet ir įspūdingas pirotechnikos šou.

Siekdami puoselėti bendruomeniškumo dvasią šventės kūrėjai siekia, jog kiekvienas lankytojas joje rastų tai, kas įdomu būtent jam. Daugybė žmonių jau užsikrėtė šiuo virusu – VII fortas didžiuojasi savo aktyviu savanorių būriu ir tikisi šią entuziastingą bendruomenę plėsti, nes tik jų dėka forte kuriamas atviras, jaunatviškas, naujojo tipo muziejus. Kaip nuolat juokauja Všį "Karo paveldo centro" vadovas V. Orlov – "Fortas, tai žmonės, o ne plytos".

Kauno tvirtovės VII forto įgula kviečia visus kauniečius ir miesto svečius rugpjūčio 24 d. 15 val. užsukti į forto gimtadienio šventę (Archyvo g. 61) ir pažada ne tik neišdildomus įspūdžius, bet ir visiškai pakeistą požiūrį ne tik į istoriją, bet ir į muziejus.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24