Trakų Pusiasalio pilyje – viduramžių buities ir kovų inscenizacijos

2011-06-07, 12:16
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Š. m. birželio 11–12 d. Trakų istorijos muziejus jau tryliktąjį kartą kviečia  į kasmetę Viduramžių šventę, kurios metu vyks įspūdingos pilies šturmo bei kitos viduramžių miesto gyvenimo inscenizacijos, bus demonstruojami senoviniai miestiečių kostiumai, triūs senųjų amatų meistrai.


"Kasmet ieškome vis naujų viduramžių gyvenimo pristatymo būdų, – sako Brigita Balčytienė, Trakų istorijos muziejaus Ryšių su visuomene ir edukacijos skyriaus vedėja. – Inscenizacijos padeda geriau pajusti viduramžių dvasią, gilina istorijos žinias, skatina domėtis istorija."

 

Pasak B.Balčytienės, šiemet renginyje dalyvaus apie 90 istorijos rekonstrukcijos klubų narių iš Lietuvos ir Lenkijos, bene 30 amatininkų. Prie Lietuvos senųjų amatų puoselėtojų prisidės ir du meistrai – juvelyras bei odininkas – iš Latvijos.

Senųjų amatų entuziastai susirinkusiems parodys ir papasakos, kaip viduramžių gyventojai lipdė ant stovylų, degė raugo keramiką, žiedė puodus, rišo bučius ir varžas, apdirbo odas, drožė, gamino žvakes, muilą, juvelyrinius dirbinius, stiklo karoliukus ir vitražus, kaldino ginklus. Klubo "Mysteria Mundi" nariai mokys siuvimo, siuvinėjimo, juostų pynimo, tinklelio mezgimo ir rišimo subtilybių.

Įdomias programas šventės svečiams parengė Kauno istorijos klubas kartu su senovinių šokių ir kultūros klubu "Mysteria Mundi", karybos klubai: Olštyno pilies, Nidzicos komtūrijos, "Excalibur", "Viduramžių pasiuntinių" riterių brolijos, lankininkų klubas "Strėlė", gyvosios istorijos klubai "Hospitalierių ordinas" ir "Utgardas".

Šiais metais pirmą kartą šventėje dalyvaus senosios muzikos ansamblis "Festinamus", jis pristatys jaunatvišką viduramžių muzikos interpretaciją. Į renginio dalyvių gretas taip pat įsilies folkroko grupė "Pievos". Naujas pasirodymas laukia ir mažųjų renginio lankytojų. Be kasmečio Vilniaus "Lėlės" teatro spektaklio "Trys paršiukai", jie taip pat išvys lėlių teatro "Avilys" spektaklį "Pančas ir Džudė".

Renginio svečiai galės išbandyti senovinius stalo žaidimus ar specialias riterių rungtis, dalyvauti šaudymo iš arkbalistos, arbaletų ir lankų varžybose. Mažųjų lankytojų laukia lipdymo iš molio ir piešimo konkursai.

Tradiciniais viduramžių valgiais vaišins Vilniaus puodžių cechas. Dainomis ir šokiais svečius linksmins viduramžių muzikos ansamblis "Cornucopia" iš Baltarusijos, senovinio šokio studija "Viduramžių pasiuntiniai", roko grupė "Thundertale – Perkūno sakmė". Šeštadienio vakarą šokio ir ugnies studija "Čiutyta" užburs magišku ugnies šou "Ugnies sutartinė".

Išsamesnė informacija www.trakumuziejus.lt

Brigita Balčytienė
Trakų istorijos muziejaus Ryšių su visuomene ir edukacijos skyriaus vedėja

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24