Prezidento Antano Smetonos 139-ųjų gimimo metinių paminėjimas Kaune

2013-08-11, 12:41
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

2013 m. rugpjūčio 10 d. vyko tradicinis pirmojo Lietuvos Prezidento, Vasario 16-osios akto signataro Antano Smetonos (1874-1944) 139-ųjų gimimo metinių paminėjimas istorinės Prezidentūros kiemelyje Kaune. Minėjimą organizavo Lietuvos Sąjūdžio Kauno taryba, A. Smetonos klubas bei Kovo 11-osios gatvės bendrija.

Minėjimo pradžioje buvo sugiedotas Lietuvos himnas, smuikuojant Aldonai Onai Baltrunienei  minėjimo dalyviai sudainavo mylimą prezidento A. Smetonos dainą „Ar aš tau sese nesakiau...".

LR Seimo narys Rytas Kupčinskas sveikino renginio dalyvius prisimindamas Lietuvos valstybei svarbius istorinius įvykius 1940 m. birželio mėn. Kovo 11-osios akto signataras Leonas Milčius perskaitė sukurtą eilėraštį apie A. Smetoną.

A. Smetonos brolio Motiejaus vaikaitė Sigutė Smetonaitė-Petrauskienė dalinosi artimųjų prisiminimais. Kauno A. Smetonos  gimnazijos  direktorės pavaduotojas Žilvinas Damijonaitis džiaugėsi gimnazistais, kalbėjo apie pariotinio auklėjimo svarbą ir kvietė apsilankyti gimnazijos muziejuje.

A. Smetonos klubo steigėjai - karo lakūnas, ats. plk. Zenonas Vegelevičius lygino tarpukario ir šiandieninės Lietuvos pasiekimus ūkio, miesto plėtros srityse, o Ramūnas Kazakevičius pristatė klubo tikslus bei galimą jo veiklos planą.

Lietuvos šaulių sąjungos Kauno apskrities Vytauto Didžiojo šaulių 2-osios rinktinės 3-osios kuopos Vėliavos būrio skyriaus vadas Alvydas Semaška priminė prezidento A. Smetonos  šaulišką praeitį. Jaunimo organizacijų atstovas Povilas Rėklaitis kalbėjo apie patriotinių vertybių svarbą šiandienos gyvenime.

Renginio iniciatorius Raimundas Kaminskas siūlė palyginti neigiamų stereotipų apie A. Smetoną didelius leidinių tiražus sovietmečiu ir dabartinius nedidelius leidinių tiražus, kurie aprašo jo teigiamą vaidmenį Lietuvos valstybės ir visuomenės gyvenime. R. Kaminskas priminė, kad 1934 m. švenčiant Antano Smetonos 60-metį, Žydų karių, dalyvavusių Lietuvos nepriklausomybės atvadavime, sąjunga (kuriai šiemet sukanka 80 metų) išleido biografinį leidinį „Antanas Smetona", taip patvirtindama žydų gerus santykius su prezidentu.

Lietuvos Sąjūdžio Kauno tarybos pirmininkas išsakė mintį, kad holokausto Lietuvoje galėjo ir nebūti jei A. Smetona būtų buvęs Lietuvos Prezidentu valdžioje ir kad anksčiau ar vėliau A. Smetonos palaikai grįš į Lietuvą, galbūt net ir į Kauną.

Renginio pabaigoje jo dalyviai -  LSMU ir VDU dėstytojai, Kauno A. Smetonos gimnazijos mokiniai,  įvairių NVO atstovai bei kauniečiai padėjo gėlių prie A. Smetonos paminklo.

Žymus pasaulio ir lietuvių intelektualas  semiotikas A. J. Greimas rašė: „O kam iš viso Lietuvoje buvo reikalingas Antanas Smetona? - Tam, kad visi, dar net iki šiol, galėtų jį neigti, ir kad jisai, savo pastovumu, galėtų teigti Lietuvos nepriklausomybę".

Komentarai  

 
#1 pori 2013-08-11 22:47
Gretine tai ne Smetona.
Polski pan -nie to co ponas.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24