Lietuvos radijui sukanka 85-eri

2011-06-12, 10:27
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Šiandien Lietuvos radijas švenčia 85 metų sukaktį. 1926-ųjų birželio 12-ąją lietuviško eterio istorija prasidėjo Kaune.
Tik prabilęs Kauno radiofonas jau turėjo klausytojų – radijo abonentai iki tol klausydavosi užsienio radijo stočių. Pirmaisiais radijo gimimo metais radijo imtuvus turėjo apie 300 žmonių.

„Alio, alio, Lietuvos radijas, Kaunas“, – tai istoriniai pirmieji žodžiai, nuskambėję lietuviškame radijo eteryje 1926-aisiais. Po poros metų nuo jų radijo abonentų skaičius šalyje jau buvo 10 tūkst. ir kasmet vis augo.
Pirmaisiais gyvavimo metais Kauno radiofonas tarp kitų Europos stočių pagal galingumą buvo maždaug per vidurį. Pasak radijo istoriko Sigito Žilionio, to užteko, kad radiją galėtų girdėti kiekvienas Lietuvos gyventojas.
S. Žilionis priduria, kad spartų radijo abonentų skaičiaus augimą lietuviško eterio pradžioje visų pirma skatino noras pasiklausyti muzikos: „Labai populiarūs buvo koncertai ir iš pradžių radijas buvo ne kaip informacijos priemonė, bet kaip pasilinksminimo“.
Pirmose radijo programose be koncertų taip pat daug laiko buvo skiriama žinioms bei paskaitoms, kurias eteryje skaitė universitetų akademikai.

Justina Mitkaitė
Lietuvos radijas

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24