D. Grybauskaitė: istorinė atmintis – tautos stiprybės ir ateities pagrindas

2011-06-11, 14:12
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Sibiro tremties žiaurumus išgyvenusių žmonių likimo nevalia pamiršti vardan tautos ateities ir teisingumo, jie yra gyvas nesunaikinamo žmogiškumo liudijimas, pabrėžė Prezidentė D. Grybauskaitė šeštadienį Rumšiškėse surengtame Didžiųjų netekčių minėjimo renginyje – tremtinių brolijos „Lapteviečiai“ susitikime, skirtame 70-osioms Lietuvos gyventojų masinių trėmimų metinėms.


„Tremtimi bandyta palaužti tautos stuburą, o likusius įbauginti ir padaryti paklusnius. Planas nepavyko.Tauta nukraujavo, tačiau liko gyva ir tapo dar atsparesnė. Lietuvos žmonės, ištvėrę gyvulinius vagonus, šaltį, badą, vergišką darbą, bausmes ir patyčias - neišsižadėjo
ir neišdavė savo tikrosios Tėvynės. Nepasidavė ir neprarado vilties grįžti ir pamatyti Lietuvą laisvą“, – sakė Prezidentė D. Grybauskaitė, kreipdamasi į Rumšiškių liaudies buities muziejuje susirinkusius Sibiro tremtį išgyvenusius žmones.
Prezidentė taip pat pabrėžė, jog jaunimo iniciatyva – kasmetinės ekspedicijos į tremties vietas teikia vilties, kad šis svarbus mūsų istorijos etapas išliks tautos stiprybės pamoka ateities kartoms.
Šeštadienio vidurdienį į Lietuvos liaudies buities muziejų Rumšiškėse susirinko Laptevų jūros tremtinių brolijos „Lapteviečiai“ nariai. Šalia etnografinių sodybų čia pastatyta Sibiro jurtą primenanti žeminė, kokioje buvo priversti gyventi į šiaurę išvežti žmonės: iš velėnų suręsta drėgna ir be grindų pašiūrė, o vietoj lango įdėtas ledo luitas.
Renginyje, skirto Gedulo ir Vilties dienos 70-mečiui paminėti, su Lietuvai tragiško įvykio liudininkais bendravo prezidentė Dalia Grybauskaitė ir profesorius Vytautas Landsbergis.  
Pasak Prezidentės spaudos tarnybos, po minėjimo ekspoziciją Rumšiškių liaudies buities muziejuje apžiūrėjusi Prezidentė pasidžiaugė, jog čia saugoma gyva ir autentiška istorija. Anot šalies vadovės, muziejuje išsaugoti ir naujam gyvenimui prikelti pastatai, senaisiais statybos būdais atstatytas Astravėlės dvaras, atkurtos autentiškos lietuvių buities, amatų tradicijos yra gyva mūsų istorija ir tautos savasties dalis, kurią labai svarbu išsaugoti ir perduoti ateities kartoms.        
Renginyje lankosi moksleiviai iš visos Lietuvos, apžiūrėti gyvo tremties simbolio atvyksta ir Lietuvoje dirbantys diplomatai, praneša Lietuvos radijas.
Susirinkę pirmųjų masinių trėmimų iš Lietuvos liudininkai šiandien Rumšiškėse dalinsis savo prisiminimais, pristatys naujas apie tremtį išleistas knygas.
1941 m. birželio 14 d. prasidėjus masiniams trėmimams Lietuva per kelias dienas neteko daugiau nei 17 tūkstančių, o per visą trėmimų laikotarpį – daugiau nei ketvirčio milijono gabiausių, darbščiausių, intelektualiausių žmonių.

Eglė Merkytė
Lietuvos radijas ir lrt.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24