Spausdinti šį puslapį

LIETUVOS ATSTOVAI PAGERBS LAKŪNŲ STEPONO DARIAUS IR STASIO GIRĖNO ATMINIMĄ

2011-07-15, 15:31
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Lietuvos delegacija, vadovaujama užsienio reikalų viceministro Egidijaus Meilūno, liepos 17 dieną Lenkijos Ščecino mieste ir netoli Myslibužo esančiame Pščelniko kaimo miške dalyvaus lakūnų Stepono Dariaus ir Stasio Girėno 78-ųjų žūties metinių minėjimo renginiuose. 


E.Meilūnas Ščecino Šv. Jokūbo katedroje padės vainiką prie S.Dariaus ir S.Girėno atminimo lentos. Lakūnų žūties vietoje Pšelnike viceministras dalyvaus Šv. Mišiose lietuvių kalba, sakys S.Dariaus ir S.Girėno atminimui skirtą kalbą, padės gėlių prie paminklo lakūnams.


Delegaciją sudaro Lietuvos ambasadorė Lenkijoje Loreta Zakarevičienė, Užsienio reikalų ministerijos Užsienio lietuvių departamento direktorius Arvydas Daunoravičius, gynybos atašė Lenkijoje Eugenijus Vosylius. S.Dariaus ir S.Girėno pagerbimo iškilmėse taip pat dalyvaus Kauno miesto savivaldybės delegacija. Punsko lietuviškų mokyklų moksleiviai atliks meninę programą.

1933 metų liepos 15 dieną pakilę iš Niujorko, lakūnai perskrido Atlantą ir liepos 17 dieną žuvo Pščelniko miške (tuometinės Vokietijos Soldino apylinkėse). Pasaulinės aviacijos istorijoje šis skrydis minimas kaip vienas iš tiksliausių. Lakūnai iki katastrofos vietos per 37 val. 11 min. nuskrido 6411 km. Pasiektas antras rezultatas pasaulyje pagal skrydžio nuotolį ir ketvirtas pagal išbūtą ore laiką.

Lakūnų žūties vietoje 1936 metais buvo pastatytas architekto Vytauto Landsbergio-Žemkalnio suprojektuotas paminklas. Lenkijos lietuvių ir vietos gyventojų pastangomis paminklas išliko net komunistiniu laikotarpiu. Netoli žūties vietos buvo įkurtas S.Dariaus ir S.Girėno muziejus.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija kasmet skiria finansinę paramą paminklo ir muziejaus priežiūrai.

Myslibužo mieste yra S.Dariaus ir S.Girėno vardu pavadinta gimnazija ir miesto skverelis, kuriame 2008 metais buvo atidengtas paminklinis akmuo su atminimo lenta, įamžinantis S.Dariaus ir S.Girėno skrydį per Atlantą.

S.Dariaus ir S.Girėno 78-ųjų žūties metinių minėjimą rengia Myslibužo miesto savivaldybė kartu su Lenkijos lietuvių bendruomenės Ščecino skyriumi ir Lietuvos ambasada Lenkijoje.

urm.lt

Komentuoti